کمتر کسی پیدا می‌شود که به طور موقت یا حتی دائماً از کشش عضلات گردن رنج نبرد. وقتی صحبت از ماهیچه‌های گردن می‌شود، تمرکز اصلی بر روی ماهیچه ذوزنقه‌ای است که به دلیل شکل آن، عضله هود نیز نامیده می‌شود. استرس یک طرفه در زندگی روزمره، مانند کار روی میز یا رانندگی با ماشین، اغلب منجر به تنش در گردن می‌شود که می‌تواند باعث سردرد و سرگیجه شود. استرس و فشار یکی دیگر از دلایل اصلی تنش دردناک است. بیشتر دوندگان با سردردهای تنشی آشنا هستند. عضله ذوزنقه و تیغه شانه بالابرنده اغلب در این مورد مقصر هستند. اما برخلاف تصور رایج که تنش دردناک عضلانی ناشی از فعالیت بیش از حد عضلانی است. در اینجا توضیح می‌دهیم که چگونه می‌توانید عضله ذوزنقه را تقویت کنید و چگونه آن را به درستی کشش دهید.

علت درد عضله ذوزنقه ای

عضله ذوزنقه چیست؟

عضله ذوزنقه (ذوزنقه یا عضله هود) نمایانگر بخشی از کمربند شانه و عضلات سطحی پشت است که در امتداد ستون فقرات گردنی و ستون فقرات قفسه سینه قرار دارد. عضله ذوزنقه از سه قسمت مختلف تشکیل شده است: یک قسمت نزولی، یک قسمت عرضی و یک قسمت صعودی. این عضله برای بسیاری از افراد از تمرینات وزنه‌برداری شناخته شده است

عضله ذوزنقه در کجا قرار دارد؟

سه قسمت عضله ذوزنقه از پشت سر به صورت جانبی به سمت تیغه شانه و موازی با ستون فقرات سینه‌ای به سمت پایین تا درست زیر تیغه‌های شانه کشیده می‌شود. می‌توانید برای لمس عضله ذوزنقه‌ای صاف بنشینید با هر دو انگشت شست پشت سر خود را بگیرید. مسیر خود را به سمت انتقال بین جمجمه و ستون فقرات گردنی احساس کنید. اگر اینجا را کمی بیشتر فشار دهید، دو برآمدگی کوچک را احساس خواهید کرد که هر کدام به اندازه یک شاه بلوط است. منشا دو ماهیچه ذوزنقه‌ای در اینجاست. اگر تنش دارید، احتمالاً درد فشاری کم و بیش شدیدی را در اینجا احساس خواهید کرد. اگر منشا عضله ذوزنقه چپ را با انگشت اشاره و انگشت میانی دست راست در جلوی بدن خود بگیرید و از آنجا به آرامی هر دو انگشت را با فشار ملایم روی شانه خود بکشید، قسمت عضلانی قسمت نزولی را احساس خواهید کرد. ذوزنقه بین گردن و شانه شماست. این ناحیه نیز اغلب حساس و دردناک است.

کدام عصب ماهیچه ذوزنقه را تامین می‌کند؟

یازدهمین عصب جمجمه ای (Nervus Accessorius) ماهیچه ذوزنقه‌ای را کنترل می‌کند، تامین حسی را بر عهده می‌گیرد. عصب جانبی علاوه بر عضله ذوزنقه، عضله استرنوکلئیدوماستوئید را نیز تامین می‌کند، عضله گرداننده سر، که از سر به سمت استخوان ترقوه روی گردن کمی جلوتر از تراپزیوس می‌کشد.

عملکرد عضله ذوزنقه چیست؟

قسمت نزولی فوقانی عضله ذوزنقه‌ای کتف را بالا می‌برد. قسمت میانی عرضی تیغه‌های شانه را به سمت ستون فقرات می‌کشد. قسمت پایینی که در حال افزایش است، تیغه‌های شانه را به سمت پایین می‌کشد. بنابراین زمانی که بازوهای خود را بالا می‌برید یا اجسام سنگین حمل می‌کنید، عضله ذوزنقه همیشه درگیر می‌شود. عضله ذوزنقه را از یک طرف سفت کنید، سر خود را به همان سمت خم کنید. برای نگاه کردن به بالا یا افزایش بیش از حد ستون فقرات گردنی، هر دو طرف را منقبض کنید.

علائم سفت شدن ماهیچه ذوزنقه چیست؟

سفت شدن ماهیچه ذوزنقه‌ای می‌تواند منجر به مشکلات زیر شود:

  • تنش گردن
  • درد در شانه‌ها و در ناحیه استخوان ترقوه
  • تنش در فک
  • سردرد

چرخش سر نیز اغلب محدود می‌شود، یا به محض اینکه به پایین نگاه می‌کنید یا چانه خود را به سمت قفسه سینه حرکت می‌دهید، کشش شدیدی را روی ستون فقرات گردنی و قفسه سینه خود احساس می‌کنید. افزایش دائمی تنش (هیپرتونیک عضلانی) ذوزنقه می‌تواند منجر به درد شانه شود.

علت درد عضله ذوزنقه ای

 عضله ذوزنقه‌ای چرا درد می‌گیرد؟

رایج‌ترین عواملی که منجر به درد عضله ذوزنقه‌ای می‌شود عبارتند از:

عدم ورزش

نگه داشتن یک موقعیت برای مدت طولانی در نهایت منجر به خستگی و تنش می‌شود. این همچنین در مورد وضعیت ایستاده با پشت صاف نیز صدق می‌کند. عضله سفت عضله‌ای است که میل به حرکت دارد.

حوادث حاد

درد عضله ذوزنقه می‌تواند در کوتاه مدت پس از بار اضافی رخ دهد، به عنوان مثال تصادف یا پس از به خواب رفتن در یک موقعیت ناراحت کننده.

استرس روانی

ارگانیسمی که دائماً تحت استرس است، اغلب با شکایات جسمی گرفتار می‌شود. استرس روانی به خصوص در ناحیه پشت، شانه‌ها و گردن نقش عمده‌ای دارد.

اضافه بار فیزیکی

اضافه بار فیزیکی نیز می‌تواند باعث درد و تنش شود. به خصوص زمانی که بدن هنوز به این فشار عادت نکرده است.

رژیم غذایی و سایر عوامل سبک زندگی

بدنی که به اندازه کافی از ویتامین‌ها و مواد معدنی تامین شده باشد، عموما انعطاف پذیرتر است. از طرف دیگر کالری زیاد، الکل و سیگار به بدن فشار وارد می‌کند و به طور کلی آن را آسیب پذیرتر می‌کند.

کلام آخر

درد عضله‌ ذوزنقه‌ای  دردی را در ناحیه گردن توصیف می‌کند که به دلیل تنش عضلات در ناحیه گردن می‌تواند به بازوها، شانه‌ها و سر تابش کند. تنش دردناک اغلب منجر به محدودیت حرکت گردن و بازوها می‌شود. در نتیجه میگرن یا سردرد نیز رخ می‌دهد. گردن درد همیشه به دلیل تنش بی ضرر نیست. آنها می‌توانند مزمن شوند یا از همان ابتدا نشانه‌ای از بیماری‌های جدی باشند.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button