عواملی مانند چاقی و بلند کردن اشیاء سنگین می تواند به ستون فقرات افراد آسیب برساند در صورتی که فرد برای بلند کردن اشیاء سنگین از پاهای خود استفاده نکند می تواند به مهره های کمرو گردن خود آسیب برساند . در صورتی که ستون فقرات با درد ها و بیماری هایی از قبیل بیرون زدگی دیسک ،کشیدگی و یا پارگی عضلات و اسپاسم عضلات رو به رو شود لازم است فورا برای درمان آن اقدام شود و زمانی که درمان های غیر جراحی سبب بهبود بیمار نشود پزشک متخصص تصمیم به جراحی می گیرد. در ادامه مقاله درباره اینکه آیا عمل دیسک کمر خطرناک است؟ توضیح خواهیم داد. 

آیا عمل دیسک کمر خطرناک است؟

دیسک کمر 

ستون فقرات دارای مهره ها و دیسک های میانی آن ها است که وظیفه دیسک ها کمک به حرکت کردن راحت تر مهره ها رو یکدیگر است. دیسک ها شامل یک دیواره خارجی و یک ماده ژله ای درونی هستند.ماده ژله ای درون دیسک ها به حرکت آسان تر مهره ها روی یکدیگر کمک می کند در صورتی که فشار سنگینی روی این دیسک ها وارد شود دیواره خارجی آن شکسته می شود و ماده ژله ای درونی دچار برآمدگی می شود که باعث وارد شدن فشار بر روی رشته اعصاب نخاعی اطراف ستون فقرات می شود.  

علائم دیسک کمر: 

  • ضعف ناحیه تحتانی بدن 
  • فلج قسمتی از بدن 
  • از دست دادن احساس در پاها 
  • عدم تعادل 
  • از دست دادن کنترل روده و مثانه 
  • احساس درد شدید در ناحیه کمر و پاها 
  • احساس گزگز در نواحی تحتانی بدن و در انگشتان پا 

چه عواملی خطر فتق دیسک کمر را افزایش می دهند ؟

برخی از عوامل می توانند زمینه بیرون زدگی دیسک کمر را فراهم کنند. برخی از عوامل اکستابی است و برخی دیگر در دسته عواملی قرار میگیرند که تحت کنترل افراد نیست .این عوامل شامل : 

بالارفتن سن : با بالا رفتن سن عضلات اطراف ستون فقرات ضعیف تر می شود و انعطاف آن ها نیز کاهش می یابد.همچنین افزایش سن سبب می شود دیواره خارجی دیسک ها ضعیف و شکننده شود و با یک ضربه و یا فشار دچار شکستگی شود. که این مسئله باعث بیرون زدگی ماده ژله ای درون دیسک ها می شود. 

ژنتیک: ژنتیک نیز یکی از عوامل مهم در بیرون زدگی دیسک کمر است. در ژنتیک برخی از افراد دیسک هایی با دیواره نازک و شکننده وجود دارد بنابراین ژنتیک نیز می تواند سبب بیرون زدگی دیسک کمر شود. 

بلند کردن اشیاء سنگین: ممکن است برخی از افراد به واسطه شغل خود مجبور به بلند کردن اشیاء سنگین باشند و همچنین برخی از افراد نحوه صحیح بلند کردن اشیاء سنگین را نمی دانند و همین مسئله سبب فتق دیسک در آن ها می شود و سلامت ستون فقرات این افراد را به خطر می اندازد. بنابراین لازم است که برای بلند کردن شیء سنگین از پاها و زانوهای خود کمک بگیرید. 

چاقی: چاقی یکی از عواملی است که سلامتی افراد را به خطر می اندازد. اضافه وزن سبب افزایش فشار بر روی دیسک ها می شود و خطر فتق دیسک را افزایش می هد . 

روش های تشخیص دیسک کمر

برای آنکه نوع بیماری فرد تشخیص داده شود و مشخص شود که او دچار بیرون زدگی دیسک شده است بیمار طی سه مرحله توسط پزشک معاینه می شود: 

سابقه خانوادگی :ابتدا پزشک سابقه خانوادگی و ژنتیک فرد را بررسی می کند. زیرا وجود موارد مشابه می تواند در بروز بیماری دیسک کمر موثر باشد. 

معاینه جسمی :در مرحله بعدی پزشک اعصاب زانو و پاها را بررسی و آزمایش می کند تا میزان قدرت اعصاب و عضلات را متوجه شود. 

تصویربرداری با اشعه x: در صورت لزوم و غیر قابل تشخیص بودن بیماری پزشک درخواست تصاویر ام آر آی و یا سی تی اسکن می دهد که در این تصاویر بیرون زدگی ،شکستگی و یا پارگی دیسک ها به خوبی مشاهده می شود. 

روش های تشخیص دیسک کمر

آیا جراحی دیسک کمر خطرناک است؟ 

معمولا دیسک کمر از طریق روش های غیر جراحی یعنی : تزریق استروئیدی،ورزش،دارو درمانی و فیزیوتراپی درمان می شود. اما ممکن در برخی از افراد علائم دیسک کمر تشدید شوندو این علائم تا 6 هفته به طول بی انجامد در چنین زمانی جراحی مناسب ترین روش درمانی است. ممکن از پس از جراحی دیسک کمر افراد دیگر علائم را مشاهده نکنند اما در برخی از افراد ممکن است همچنان درد ادامه یابد. جراحی دیسک کمر خطراتی از قبیل : عفونت ،آسیب عصبی و باز شدن دوباره زخم دارد. بنابراین بهتر است در اولین قدم جراحی را انتخاب نکنید و تنها در صورتی که علائم شما تشدید شد جراحی را به عنوان روش درمانی انتخاب کنید. 

روش های جراحی دیسک کمر 

جراحی دیسک کمر بنا بر محل قرار گیری و نوع بیرون زدگی آن دارای سه روش است که این روش ها شامل: 

روش کم تهاجمی : دراین روش برش های کوچکی در ناحیه پشت بیمار ایجاد می شود در این روش جراح از ابزار های ویژه ای استفاده می کندو این روش می تواند از طریق لیزر نیز انجام شود. 

میکرودیسککتومی: در این روش از جراحی دیسک کمر از میکروسکوپ استفاده می شود و برش کوچکی در ناحیه پشت بیمار ایجاد می شود .این روش نیازمند دقت بالایی است. 

دیسککتومی: در این روش برش بزرگی در ناحیه آسیب دیده ایجاد می شود و ممکن است این روش از جراحی به بافت اصلی و اعصاب اطراف آسیب برساند. 

خطرات جراحی دیسک کمر 

تعداد کمی از افرادی جراحی دیسک کمر انجام داده اند با مشکل مواجه شده اند . خطرات احتمالی پس از جراحی شامل: 

  • آسیب دیدگی اعصاب ستون فقرات حین انجام جراحی 
  • ایجاد زخم در بافت ناحیه جراحی شده 
  • ایجاد عفونت در ناحیه زخم و یا عفونت در اثر مصرف آنتی بیوتیک ها 
  • مشکلات تنفسی،حمله قلبی و مرگ به دلیل بیهوشی ناشی از جراحی 
  • ازبین نرفتن علائم و ادامه داشتن و تشدید شدن آنها

برای کاهش خطرات جراحی چه کنیم ؟ 

جهت کاهش احتمال خطرات جراحی در قدم اول از روش ها و اقدامات درمانی دیگر استفاده کنید این روش ها شامل: 

فیزیوتراپی: فیزیوتراپی زیر نظر پپزشک متخصص و یک فیزی.تراپ ب شما کمک می کند عضلات ناحیه ستون فقرات خود را قوی تر کنید و انعطاف دیسک ها و تاندون های میانی را بیشتر کنید. 

تزریق استروئیدی: این روش باعث می شود درد ریشه عصبی کمتر شود و همچنین درد پاها را نیز کاهش می دهد. این روش ممکن است برای تمامی افراد موثر واقع نشود اما در افرادی که این روش تاثیرگذار باشد برای مدت کوتاهی از آن استفاده می شود. 

مصرف داروها: بیماران دیسک کمر می توانند با مصرف دارو های مسکن و ضد درد از قبیل : استامینوفن،ایبوپروفن و نوافن درد خود را کاهش دهند . 

ورزش : افرادی که بیماری دیسک کمر دارند می توانند با پیاده روی روی یک سطح صاف درد پای خود را مدیریت کنند . 

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button