دیسک کمر به خودی خود، دردناک است. دیسک کمر در بارداری می‌تواند حتی دردناک‌ترهم باشد. در طول بارداری، بدن یک زن نه تنها تحت تغییرات مختلف در زمینه هورمونی قرار می گیرد، بلکه استرس بیشتری را در تمام سیستم ها و اندام ها نیز تجربه می کند. با رشد و نمو جنین بار خاصی بر روی ستون فقرات وارد می شود.از سوی دیگر، دیسک کمر ممکن است باعث درد شدید در زنان باردار شود که ممکن است با رشد جنین بدتر شود. در این مقاله قصد داریم تا به طور کامل در مورد دیسک کمر در بارداری و عواقب آن صحبت کنیم. چنانچه مبتلا به دیسک کمر هستید و یا در دوران بارداری به چنین معقوله‌ای برخورد کرده‌اید؛ این مقاله می‌تواند راهنمای مفیدی برای شما باشد. 

دیسک کمر در بارداری

آیا بارداری می‌تواند باعث دیسک کمر شود؟

اول و مهم‌تر از همه، خود معقوله بارداری به‌ندرت علت مستقیم شکل‌گیری دیسک کمر است. مگر اینکه مادرر از یک مورد شدید پوکی‌استخوان رنج می‌برد یا اخیراً دچار آسیب تروماتیک در ناحیه کمر شده باشد. با این تفاسیر، بعید است که دیسک کمر در بارداری یک زن ایجاد شود. همان‌طور که قبلاً اشاره کردیم، سایر عوامل کاهش‌دهنده ممکن است در ایجاد دیسک کمر در دوران بارداری نقش داشته باشند، مانند یک بیماری زمینه‌ای، آسیب از قبل موجود، یا آسیب اخیر. بااین‌وجود، برای زنان شایع‌تر است که کمردرد و دردهای عمومی را تجربه کنند که ناشی از تغییراتی است که در بدن و اطراف ستون فقرات رخ می‌دهد.

 درمورد جزئیات دیسک کمر در زنان نیز می‌توان گفته که:

زنان ممکن است دچار دیسک کمر شوند و همچنین می‌توانند در سنین پایین به آن مبتلا شوند. در واقع، 90 درصد از افراد بین 25 تا 55 سال به طور معمول دچار دیسک کمر در قسمت تحتانی ستون فقرات کمری می‌شوند. دیسک کمر که بالاتر از سطح L4/5 و L5/S1 ایجاد می‌شود در افراد بالای 55 سال شایع‌تر است.

مکانیسم اثر دیسک کمر در بارداری

آسیب به دیسک های بین مهره ای بر روی بافت های اطراف اثر می گذارد و آنها را تحریک می کند. در دوران بارداری، دیواره پشتی رحم در مجاورت ستون فقرات قرار دارد و بر این اساس، سهم خود را نیز در معرض قرار می دهد.

هنگامی که به ریشه های عصبی فشار وارد می شود، تکانه های عبوری از آنها شروع به هدایت نادرست و متناوب می کنند. برخی از رشته های عصبی سیگنال هایی را به عضلات لگن و اندام های تناسلی منتقل می کنند، در نتیجه رگ ها فشرده و باریک می شوند، یعنی تغذیه کودک بدتر می شود.

بارداری با فتق ستون فقرات با درد مداوم پیچیده می شود، که زن را مجبور به کاهش فعالیت می کند.

بر این اساس، تن تمام سیستم ها و اندام ها نیز بدتر می شود و این ممکن است بر رشد و رشد جنین تأثیر بگذارد.

علاوه بر این، درد سیستم عصبی یک زن باردار را که در حال حاضر به دلیل شورش هورمون ها در شرایط دشواری قرار دارد خسته می کند و می تواند حالت های افسردگی را ایجاد کند.

کودک به خوبی احساس می کند که مادرش در چه وضعیتی است و بار عصبی طولانی مدت در وضعیت او منعکس می شود. زایمان با فتق نیز می تواند با عوارضی رخ دهد: این بیماری تلاش ها را کاهش می دهد و ممکن است نیاز به سزارین باشد.

خطرات بارداری برای زنان باردار مبتلا به دیسک کمر

شایع ترین محل برای فتق ستون فقرات، ناحیه کمری است. با افزایش حجم شکم در بارداری، دیسک کمری مجبور می‌شود تا فشار بیشتری را تحمل کند. تغییرات در ساختار لگن  نیز نقش دارد. در واقع، بدن که برای زایمان آماده می شود، بازسازی می شود و کانال زایمان را برای جنین ایمن می کند. به همین دلیل راه رفتن تغییر می کند و وزن به طور متفاوتی توزیع می شود. این وضعیت باعث ایجاد فشار بر اعصاب کانال نخاعی کمر می‌شود و می‌تواند درد ناشی از دیسک کمر را زیاد کند.

خطرات بارداری در زنان مبتلا به فتق بین مهره ای تشخیص داده شده:

1.سه ماهه اول می تواند با تورم انتهای عصبی پیچیده شود. این عارضه جانبی باعث ترشح هورمون پروژسترون می شود که  مقدار بیش از حد آن باعث فعال شدن گردش خون در شبکه عروقی کوچک (مویرگ ها) می شود. این فشرده شدن ریشه ها در محل فتق تأثیر می گذارد.

2.رحم در حال رشد و افزایش وزن به طور کلی روی  ناحیه کمر بارگذاری می کند یعنی وزن خود را روی کمر می‌انداز، اعصاب را فشرده می کند و شرایط مساعدی را برای بیرون زدگی بیشتر سازند ایجاد می کند.

3.سه ماهه سوم با تولید هورمون ریلکسین شروع می شود که هدف آن شل کردن فیبرهای عضلانی است. این ماده درد کلی سیستم را کاهش می دهد و به علاوه دیسک های بین مهره ای را بارگذاری می کند. در این دوره، وضعیت جسمانی زنان، کاملا نشان می‌دهد که باردار هستند.

دهد.

به شرطی که قبل از لقاح کودک، زن هیچ آسیبی از سیستم اسکلتی عضلانی و آسیب نداشته باشد، خطر ایجاد فتق ستون فقرات وجود ندارد: وزن به درستی توزیع می شود و بار افزایش یافته امکان پذیر خواهد بود. اگر مستعد ابتلا به بیماری های سیستم اسکلتی عضلانی باشد، ماه های آخر بارداری اغلب با پوکی استخوان پیچیده می شود، که پس از زایمان می تواند باعث ایجاد فتق بین مهره ای شود.

زایمان با دیسک کمر

اگر فتق قبل از بارداری ظاهر شد!

با دانستن تشخیص خود، یک زن باید قبل از بچه دار شدن تا حد امکان بیماری را درمان کند. لازم است با کلینیک دوران بارداری تماس گرفته و تمایل به داشتن فرزند را اطلاع دهید. پزشک بیمار را به متخصصان متخصص ارجاع می‌دهد تا یک خاطره برای برنامه‌ریزی بارداری جمع آوری کند.

ارتوپد برای داشتن ایده دقیق از اندازه و محل فتق، MRI را تجویز می‌کند. در صورت لزوم، جراحی ممکن است پیشنهاد شود.

به شرطی که فتق زنان کوچک باشد، می توان از درمان محافظه کارانه صرف نظر کرد. اگر پویایی مثبت باشد، هیچ گونه منع مصرفی برای بارداری و زایمان وجود نخواهد داشت، اما در کل دوره بارداری، یک زن تحت نظارت پزشکی خواهد بود.

اگر فتق در بارداری روی دهد

بارداری و فتق ستون فقرات کمری، همان‌طور که قبلاً ذکر شد، پدیده‌های غیرمعمول نیستند. درعین‌حال، تمام اقدامات درمانی باید با درنظرگرفتن موقعیت آن تجویز شود. بارداری منع مصرف داروهای مسکن و ضدالتهاب قوی است. ماساژ، فیزیوتراپی و سایر تکنیک‌های مؤثر می‌تواند به سلامت مادر و جنین آسیب برساند.

با فتق ستون فقرات کمری که در آخرین مراحل بارداری خود را نشان می‌دهد، به‌هیچ‌وجه زمانی برای درمان وجود ندارد، علاوه بر این، بار روی ستون فقرات در حال حاضر بسیار زیاد است و بیشتر خواهد شد. در این مورد، تمام روش‌های ممکن و حداکثر ایمن تجویز می‌شود که می‌تواند حداقل تا حدی وضعیت را کاهش دهد.

علائم دیسک کمر در بارداری

تشخیص فتق مهره در زنان در وضعیت با علائم زیر امکان‌پذیر است:

  • یک زن باردار دائماً کمردرد دارد.
  • درد به‌شدت رخ می‌دهد و با حرکت افزایش می‌یابد.
  • با لمس ستون فقرات، پزشک مراکز درد را پیدا می‌کند.
  • گاهی اوقات بیرون‌زدگی فتق به‌صورت بصری دیده می‌شود.

تشخیص آن در زنان باردار بسیار دشوار است، زیرا در این مورد امکانات محدود است. اگر فتق در سه‌ماهه اول بارداری خود را نشان داده است، می‌توانید سونوگرافی و آزمایش خون انجام دهید. MRI در تاریخ‌های بعدی استفاده می‌شود و تنها درصورتی‌که فتق برای نوزاد خطرناک باشد.

بارداری و زایمان با فتق ستون فقرات

در دوران بارداری، بار روی ستون فقرات افزایش می‌یابد، زیرا وزن بدن به طور متفاوتی توزیع می‌شود. با مشکلات موجود در سیستم اسکلتی عضلانی، زایمان و به‌دنیاآوردن کودک می‌تواند به‌طورجدی بر سلامت زن تأثیر بگذارد، وضعیت را تشدید کند و بیماری‌های جدیدی را تحریک کند. یک بیماری شایع – فتق ستون فقرات در دوران بارداری و زایمان مملو از عوارض است، بنابراین باید دریابید که آیا منع مصرف برای فرزندآوری وجود دارد و در یک مورد خاص چه خطراتی ممکن است.

نحوه زایمان با فتق بین مهره‌ای بر اساس تصویر بالینی بیماری توسط پزشک تعیین می‌شود. پس از ارزیابی خطرات، پزشکان می توانند از سزارین استفاده کنند یا (با پیش آگهی مطلوب) زایمان طبیعی را ترجیح دهند.

پیشگیری از بیماری دیسک کمر در بارداری

در شکل مزمن بیماری، در مرحله برنامه‌ریزی بارداری، لازم است به پزشک معالج اطلاع داده شود و دوره‌های درمانی و فیزیوتراپی لازم را برای جلوگیری از مشکلات کمر در دوران بارداری که مصرف دارو و فعالیت بدنی انجام می‌شود، انجام دهید. به دلیل شرایط محدود شده است

اینکه آیا فتق بین مهره‌ای ستون فقرات کمری و بارداری در یک مورد خاص با هم سازگار هستند یا خیر، به پزشک کمک می‌کند تا تشخیص دهد. در طول دوره برنامه‌ریزی برای لقاح کودک، اقدامات زیر باید انجام شود:

  1. با جراح مغز و اعصاب مشورت کنید.
  2. از تشخیص MRI برای تعیین شدت بیماری، درجه بیرون‌زدگی استفاده کنید.
  3. یک معاینه توسط متخصص ارتوپد برای اطلاع از وجود بیماری‌های همراه انجام شود.

اگر به دلایلی امکان آمادگی وجود نداشت یا مشکلی در ستون فقرات قبلاً در دوران بارداری کشف شده بود، باید معاینه شوید و برای تمام 9 ماه توسط متخصص ارتوپد تحت‌نظر باشید. معاینات سیستماتیک به تعیین وجود تغییرات منفی و جلوگیری از عواقب به‌موقع کمک می‌کند.

فتق بین مهره‌ای پس از زایمان ممکن است به دلایل زیر ظاهر شود:

– ضعف کرست عضلانی؛

– افسردگی و بی ثباتی عاطفی؛

– فعالیت بدنی در زندگی روزمره و به دلیل مراقبت از نوزاد.

– بار نادرست به پشت هنگام بلند کردن وزنه. بیرون‌زدگی دیسک بین مهره‌ای یا فتق کمر خود را با درد، خستگی و سفتی حرکات احساس می‌کند. در صورت وجود این علائم، برای تایید تشخیص باید MRI انجام شود.

تشخیص و درمان دیسک کمر در بارداری

تشخیص و درمان دیسک کمر در بارداری

تشخیص هر بیماری و درمان آن در دوران بارداری به دلیل روش‌های محدودی که بر کودک تأثیر نمی‌گذارد، کار دشواری است. کمک یک متخصص واجد شرایط هم در مرحله معاینه و هم برای انتخاب یک دوره درمانی ضروری است.

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) به‌عنوان دقیق‌ترین راه برای تعیین آسیب‌شناسی ستون فقرات شناخته شده است، اما برای یک زن در موقعیت، استفاده از این روش منع مصرف دارد. توموگرافی بر دمای مایع آمنیوتیک تأثیر می‌گذارد و این می‌تواند بر وضعیت جنین در رحم تأثیر منفی بگذارد.

در موارد اورژانسی در صورت بروز درد و محدودیت حرکتی، استفاده از MRI ​​در سه‌ماهه سوم مجاز است.

برای تأیید تشخیص، به زنان باردار سونوگرافی و آزمایشات  توصیه می‌شود.

ماهیت این روش تعیین دقیق محل فتق و ریشه عصبی فشرده شده توسط آن است، این اطلاعات مبنایی برای انتخاب بیشتر اقدامات درمانی است. درمان دارویی برای توقف تورم در محل برآمدگی، تسکین التهاب و درد طراحی شده است.

فیزیوتراپی متفاوت عمل می‌کند – تأثیر بر محل شناسایی آسیب‌شناسی برای تقویت کرست عضلانی طراحی شده است. اما بارداری روش‌های کمی برای مقابله با فتق ستون فقرات برای پزشکان باقی می‌گذارد: شل‌کننده‌های عضلانی، مسکن‌ها و اکثر فیزیوتراپی‌ها منع مصرف دارند.

برای درمان فتق بین مهره‌ای از موارد زیر استفاده می‌شود:

. بانداژ – این دستگاه به توزیع وزن در تمام نواحی ستون فقرات کمک می‌کند و بار روی ناحیه مشکل را کاهش می‌دهد. کشش آب یا خشک. پس از طی دوره درمان و اقدامات، یک معاینه مجدد انجام می‌شود، اگر تغییرات مثبتی وجود داشته باشد و خطری وجود نداشته باشد، پزشک زایمان طبیعی با فتق بین مهره‌ای را توصیه می‌کند. در غیاب نتیجه پس از درمان و زمانی که تشدید با زمان زایمان همزمان شد، متخصصان زنان و زایمان تمایل به سزارین دارند.

فتق بین مهره‌ای پس از زایمان ممکن است به دلایل زیر ظاهر شود:

– ضعف کرست عضلانی؛

– افسردگی و بی‌ثباتی عاطفی؛

– فعالیت بدنی در زندگی روزمره و به دلیل مراقبت از نوزاد.

– بار نادرست به پشت هنگام بلندکردن وزنه. بیرون‌زدگی دیسک بین مهره‌ای یا فتق کمر خود را با درد، خستگی و سفتی حرکات احساس می‌کند. در صورت وجود این علائم، برای تأیید تشخیص باید MRI انجام شود.

اقدامات درمانی برای فتق بعد از زایمان:

– شل‌کننده‌های عضلانی برای شل کردن کرست عضلانی.

– داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (تسکین درد).

– داروهای ضدافسردگی – افزایش سطح سروتونین بر تندرستی تأثیر می‌گذارد و درد را تسکین می‌دهد. نتیجه خوبی با فیزیوتراپی (طب سوزنی، ماساژ) داده می‌شود. اگر پس از یک دوره درمان محافظه‌کارانه تأثیری نداشته باشد، از روش جراحی برای حل مشکل استفاده می‌شود.

فعالیت‌های ورزشی (ژیمناستیک، پیلاتس، شنا) پس از زایمان نه‌تنها به‌خوبی بر روی بدن ظاهر می‌شود و تون عضلانی را بازیابی می‌کند، بلکه پیشگیری مؤثری در برابر بیماری‌های ستون فقرات خواهد بود. شما می‌توانید با فتق زایمان کنید و با رعایت توصیه‌های پزشک سلامت خود را حفظ کنید. خوددرمانی، داروهایی که به‌درستی سازماندهی نشده‌اند یا دوره‌ای از روش‌های فیزیوتراپی می‌توانند وضعیت را تشدید کنند.

چرا می‌توان با دیسک کمر باردار شد و زایمان کرد؟

هر زنی در هنگام انتظار برای بچه‌دارشدن، دیوانه‌وار نگران زندگی و سلامت یک توده کوچک زیر قلب خود است، بنابراین بارداری با فتق ستون فقرات کمری با ترس‌های زیادی همراه است.

اگر سنجیده به موضوع بپردازید و از قبل برای بارداری آماده شوید، می‌توانید از نگرانی‌ها و عوارض غیرضروری جلوگیری کنید.

تصویر بالینی دیسک کمر در بارداری

تولد یک زندگی جدید باعث ایجاد تغییرات فیزیولوژیکی جدی در بدن زن در ارتباط با بچه‌دارشدن می‌شود. همه سیستم‌ها و اندام‌ها تحت بارهای اضافی به‌خصوص ستون فقرات قرار می‌گیرند.

اغلب تشدید بیماری‌های مزمن وجود دارد، بنابراین بارداری با فتق ستون فقرات کمری نیاز به توجه دقیق پزشکان دارد. هر دو متخصص زنان و زایمان و نوروپاتولوژیست معتقدند که فتق و بارداری با هم سازگار هستند. علاوه بر این، در طول بهبودی، زایمان طبیعی نشان داده شده است.

اما برنامه‌ریزی برای لقاح و رعایت قوانین خاصی در دوران بارداری ضروری است.

فتق ستون فقرات کمری و بارداری نیاز به مشاوره با متخصصان باریک دارد: یک متخصص نوروپاتولوژی، یک جراح مغز و اعصاب، یک متخصص ارتوپد، یک متخصص مهره‌ها. آنها به زن کمک می‌کنند تا بدن خود را برای لقاح آماده کند، وضعیت را در دوران بارداری کاهش دهد، در مورد چگونگی جلوگیری از تشدید و به‌حداقل‌رساندن احتمال عوارض در هنگام زایمان توصیه کند. هنگامی که یک زن مبتلا به بیماری‌های مزمن است، لازم است برای بارداری برنامه‌ریزی کرده و برای آن آماده شود.

به طور جداگانه، من می‌خواهم به زنانی بپردازم که ترکیبی از بارداری و فتق بین مهره‌ای کمر دارند – به دنبال پاسخ سؤالات خود در انجمن‌ها نباشید.

اگر چیزی شما را آزار می‌دهد، کمردرد شدید دارید یا شک دارید که آیا امکان زایمان طبیعی وجود دارد یا خیر، با پزشک مشورت کنید.این بیماری در همه موارد به‌صورت جداگانه پیش می‌رود و فقط پزشک معالج می‌تواند وضعیت شما را به‌درستی ارزیابی کند.

فتق کمر تأثیری بر شکل‌گیری و رشد جنین ندارد!!!

رشد شکم و تغییر مرکز ثقل ناشی از وضعیت مشخص زنان باردار، بار وزنی روی مهره‌ها را افزایش می‌دهد و در نتیجه آسیب‌شناسی دیسک موجود پیشرفت می‌کند. علاوه بر این، فتق مستقیماً تحت‌تأثیر تغییرات سطح هورمونی در دوران بارداری قرار می‌گیرد.

در مراحل اولیه، افزایش ترشح پروژسترون باعث افزایش گردش خون در عروق کوچک می‌شود و ممکن است به تورم ریشه‌های عصبی کمک کند. نزدیک به زایمان، تولید ریلکسین منجر به شل شدن عضلات و رباط‌ها، ضعیف شدن کرست عضلانی اطراف ستون فقرات و افزایش بار روی مهره‌ها می‌شود.

همچنین بعد از ماه هفتم رشد فعال رحم شروع می‌شود که با دیواره پشتی در مجاورت ستون فقرات قرار دارد و با فشار بر بیرون‌زدگی فتق می‌تواند باعث آسیب به ریشه‌های عصبی شود.

فتق ستون فقرات کمری و بارداری ارتباط نزدیکی با هم دارند، داشتن فرزند بر آسیب‌شناسی موجود دیسک تأثیر منفی می‌گذارد و باعث تشدید بیماری می‌شود. ولی! سیر بیماری کاملاً فردی است و به‌اندازه فتق، محل آن، وضعیت فیزیکی زن باردار و رفتار او بستگی دارد.

ازآنجایی‌که فتق و بارداری به طور جدایی‌ناپذیری مرتبط هستند، انجام درمان کامل این بیماری غیرممکن است. فیزیوتراپی، ماساژ و بسیاری از داروها منع مصرف دارند. در طول دوره تشدید، تلاش پزشکان در جهت کاهش درد و کاهش خطر عوارض احتمالی است.

عواقب بارداری با دیسک کمر

عوارض احتمالی دیسک کمر در هنگام زایمان

فتق ستون فقرات کمری هم بر روند بارداری و هم بر زایمان تأثیر منفی می‌گذارد. زمانی که بیماری پیشرفته است و عوارضی دارد، زایمان خودسرانه خطرناک است. بیرون‌زدگی فتق به دلیل تأثیری که روی ریشه‌های عصبی دارد می‌تواند مستقیماً بر فعالیت زایمان تأثیر بگذارد و عملکرد ماهیچه های رحم و پرینه را مختل کند.

بیشتر اوقات ، این خود را به شکل فعالیت ضعیف کار نشان می‌دهد. با انقباض بد و تصادفی، فیبرهای عضلانی نمی توانند تلاش های تمام عیار و سازنده را تشکیل دهند.

زن با قدرت هل می‌دهد، اما نه به طور موثر، در نتیجه کودک به آرامی در کانال زایمان حرکت می‌کند. چنین تاخیری می‌تواند باعث ورود مایع آمنیوتیک به دستگاه تنفسی و گرسنگی اکسیژن او شود.

این برای مغز بسیار خطرناک است و می‌تواند عواقب جدی ایجاد کند.

یکی دیگر از عارضه‌های حین تلاش می‌تواند بروز فتق و علائم نورولوژیک روشن ناشی از آن باشد که با بی‌حسی پاها و درد غیرقابل تحمل در ناحیه کمر آشکار می‌شود.

هنگامی که یک زن در این حالت قرار دارد، دیگر نمی توان از هیچ گونه فعالیت زایمان صحبت کرد و ممکن است کودک در کانال زایمان گیر کند.

برای یک زن ، عواقب تخلف می‌تواند لنگش و اختلال در اندام‌های لگن باشد.

پس از ظهور علائم  در زنان در حال زایمان با بیرون‌زدگی فتق، خونریزی رحم امکان‌پذیر است. فتق باعث اختلال در رشته های عصبی و انقباض ضعیف رحم می‌شود. عروق نمی توانند باریک شوند و از دست دادن خون افزایش می‌یابد. هنگامی که یک زن مبتلا به یک بیماری مزمن وارد اتاق زایمان می‌شود، عوارض هنگام زایمان می‌تواند زندگی دو نفر را از بین ببرد. تصمیم گیری در مورد نحوه زایمان توسط پزشک انجام می‌شود، نه توسط خود مادر، بستگان، دوستان و مشاوران و…

شرایط لازم برای سزارین:

  • فتق بزرگ
  • خطر بالای تخلف
  • محل آسیب‌شناسی در قسمت های تحتانی ستون فقرات
  • علائم عصبی پیشرونده سریع
  • ترکیبی از چندین آسیب‌شناسی

شرایط لازم برای زایمان طبیعی:

  • فتق کمر کوچک؛
  • بیرون‌زدگی به ریشه‌های عصبی فشار نمی آورد.
  • زن به طور کامل معاینه می‌شود.
  • بدون علائم تشدید؛
  • مادری که به‌شدت وزن خود را کنترل می‌کند و به طور منظم ژیمناستیک انجام می‌دهد.

برنامه‌ریزی بارداری 

در مورد کمردرد، تشخیص دقیق در دوران بارداری بعید است: ام آر آی و اشعه ایکس را نمی توان انجام داد و بدون این مطالعات، فقط می‌توان علل درد را فرض کرد.

بنابراین، معمولاً یک زن از وجود بیرون‌زدگی یا بیرون‌زدگی فتق اطلاع دارد و یا در حال حاضر باردار است یا قصد زایمان دارد. دانستن تشخیص به شما این امکان را می‌دهد که برای بارداری آماده شوید، از استرس های غیرضروری محافظت کنید و احتمالاً بر تاکتیک های زایمان تأثیر بگذارید.

لقاح برنامه‌ریزی شده و آمادگی برای بارداری در صورت وجود فتق از عوارض جلوگیری می‌کند و فرصتی برای زایمان طبیعی می‌دهد.

برنامه‌ریزی بارداری شامل:

مشاوره با متخصصین تخصصی (متخصص اعصاب، ارتوپد، جراح مغز و اعصاب).

  • انجام MRI
  • ژیمناستیک منظم برای تقویت عضلات پشت
  • حذف بارهای قوی روی ستون فقرات
  • پوشیدن بانداژ، که می‌تواند به طور قابل توجهی خطر آسیب به ریشه‌های عصبی را کاهش دهد.
  • پیروی از رژیم غذایی در صورت لزوم برای تنظیم وزن
  • پیاده روی در هوای آزاد
  • استراحت مناسب و تغذیه متعادل

پس از زایمان

بسیاری پس از زایمان اشتباه می‌کنند که فکر می‌کنند همه خطرات را پشت سر گذاشته‌اند. اما خود وزن کودک و روند شیردهی نیز می‌تواند مرتبط با دردهای زایمان باشند.

انجام کارهای خانه با اعضای خانواده ضروری است و زن باید سعی کند استرس کمتری به کمر خود وارد کند. برای انجام این کار، هنگام غذا دادن به کودک، باید صاف بنشینید، بدون خم شدن به جلو یا خم شدن، با حمایت از زیر کمر. برای پیاده روی، پوشیدن کرست نیمه سفت توصیه می‌شود.

هنگام تمیز کردن، از جاروبرقی  با دسته بلند تلسکوپی استفاده کنید. شما باید لباس ها را با پشت صاف اتو کنید، نمی توانید به حمام یا تخت خواب خم شوید. تخت و حمام باید در ارتفاع بالایی قرار گیرند.

فتق بین مهره‌ای کمر مانعی برای تولد نوزاد نیست. با او هم می‌توانید باردار شوید و هم زایمان کنید، فقط این کار باید عمدی انجام شود و نه خود به خود. لازم است از قبل مورد بررسی قرار گرفته و پشت را برای بارهای بعدی آماده کنید.

در دورن بارداری، باید روزانه ژیمناستیک انجام دهید، شنا کنید، بانداژ بپوشید. اگر درد ظاهر شد، پس به پزشک مراجعه کنید و تمام توصیه‌های او را دنبال کنید و دراز نکشید و از حرکت نترسید و امیدوار باشید که خود به خود بگذرد.

این آسیب‌شناسی مشخص می‌کند که بارداری به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی بیماران تأثیر می‌گذارد و فعالیت بدنی آنها را محدود می‌کند. اما نه‌تنها این باعث نگرانی زنان در سنین باروری می‌شود بلکه سوال اصلی باقی می ماند این است که آیا می‌توان با فتق بین مهره‌ای باردار شد و زایمان کرد؟

حامله شدن 

فتق های بین مهره‌ای معمولاً به طور مستقیم بر امکان لقاح تأثیر نمی‌گذارد. آنها تخمک گذاری را مسدود نمی کنند و منجر به رد تخمک نمی شوند. با این حال، برآمدگی دیسک ها می‌تواند علائم زیر را ایجاد کند:

درد شدید در ناحیه کمر.

ناتوانی در خم شدن و خم شدن یا ایستادن.

مشکل در راه‌رفتن معمولی، لنگش.

کاهش حساسیت یا برعکس افزایش آن در پشت و پاها.

احساسات غیرمعمول – بی حسی بازوها و پاها، کمر، گزگز.

هنگامی که این علائم بیان می‌شود، یک زن به طور مداوم احساس ناراحتی می‌کند و مجبور به مصرف مسکن می‌شود که به برنامه‌ریزی بارداری کمکی نمی کند.

اما اگر لقاح اتفاق می افتاد چه؟ فتق بین مهره‌ای چگونه بر روند بارداری تأثیر می‌گذارد؟ آیا حمل نوزاد با این بیماری امکان‌پذیر است؟

زایمان برای شرایط دیسک کمر در بارداری

زایمان فرآیندی است که نیاز به تلاش فیزیکی زیادی از سوی مادر باردار دارد. در این دوره بار روی ستون فقرات به‌طورکلی و ناحیه کمر به طور خاص چندین برابر افزایش می‌یابد. در هنگام زایمان طبیعی، به ویژه در مرحله تلاش، خطر آسیب به فتق بین مهره‌ای به طور قابل توجهی افزایش می‌یابد. بیرون‌زدگی مهار شده با علائم عصبی ظاهر می‌شود:

  • بی حسی پاها
  • احساس خزیدن
  • گاهی اوقات نقض اندام‌های لگنی
  • درد شدید در ناحیه کمر
  • لنگ

آیا این بدان معناست که در صورت ابتلا به بیماری‌های دژنراتیو ستون فقرات بهتر است به سزارین متوسل شویم؟ یک متخصص زنان قطعا می‌تواند به این سوال پاسخ دهد. در آستانه زایمان و پس از مشاوره اجباری ارتوپد.

سزارین برای شرایط دیسک کمر در بارداری

پزشکی مدرن به اولویت درمان محافظه‌کارانه پایبند است. این بدان معنی است که پزشکان تا حد امکان به ندرت به مداخله جراحی متوسل می شوند، انتخاب در بیشتر موارد برای زایمان طبیعی است. چه زمانی سزارین بهترین گزینه است؟در صورتی انجام می‌شود که:

  • فتق با اندازه بزرگ.
  • ناموفق قرار گرفته است – در قسمت های پایین ستون فقرات و به طرفین یا عقب هدایت می‌شود.
  • خطر تخلف زیاد است.
  • علائم عصبی در دوران بارداری به سرعت پیشرفت می‌کنند.
  • این زن آسیب‌شناسی دیگری دارد که همراه با مشکلات ستون فقرات، نیاز به جراحی دارد.
  • در موارد خفیف تر، با فتق و بیرون‌زدگی بین مهره‌ای، می‌توانید به تنهایی زایمان کنید.

زایمان طبیعی برای دیسک کمر در بارداری

این غیرمعمول نیست که یک زن به طور تصادفی و در طول یک معاینه تشخیصی، متوجه فتق بین مهره‌ای در ناحیه کمر شود. حتی با رسیدن به‌اندازه های بزرگ، برآمدگی ها ممکن است از نظر بالینی خود را نشان ندهند. این زمانی اتفاق می افتد که آنها به سمت جلو هدایت شوند و باعث فشرده شدن ریشه‌های عصبی و طناب نخاعی یا باریک شدن کانال نخاعی نشوند.

برجستگی های کوچک نیز ممکن است در طول بارداری باعث ناراحتی زیادی نشوند – به‌خصوص اگر خانمی به سرعت وزن اضافه نکند و ژیمناستیک انجام دهد.

در چنین مواردی، فتق های بین مهره‌ای ستون فقرات کمری منعی برای زایمان طبیعی نیست. اما مادر آینده این تصمیم را به همراه متخصص زنان و زایمان، متخصص مغز و اعصاب و ارتوپد پس از گذراندن معاینه لازم اتخاذ می‌کند.

فرآیندهای منجر به تشکیل فتق مهره را می‌توان به طور خلاصه به شرح زیر توصیف کرد:

  • ستون فقرات خود از 33-35 استخوان (مهره) تشکیل شده است که بین آنها دیسک وجود دارد.
  • دیسک ها تشکیلات گردی هستند که از یک هسته مرکزی پالپوزوس تشکیل شده اند که توسط یک حلقه فیبروزوس احاطه شده است.
  • در نتیجه صدمات، جابجایی استخوان های مهره‌ها و علل دیگر، دیسک فشار ثابتی را تجربه می‌کند و به تدریج فرو می ریزد.
  • هنگامی که ماده هسته بر روی آنولوس فیبروزوس فشار می‌آورد، در نقطه‌ای ممکن است حلقه در یک یا آن بخش کاملاً فرو بریزد. این وضعیت پاتولوژیک فتق ستون فقرات نامیده می‌شود.
  • درعین‌حال، ماده هسته نیز بر روی رشته های عصبی نخاعی که در کانال نخاعی عبور می‌کند فشار می آورد.

در موارد زیر، بیمار درد شدیدی را تجربه می‌کند:

  • اگر فتق ستون فقرات با ناحیه کمر همراه باشد، درد عمدتاً در این ناحیه خواهد بود.
  • در هنگام تغییر وضعیت، فعالیت بدنی کم، ایستادن طولانی مدت روی پاها، درد تشدید می‌شود.
  • همچنین علائمی از سایر قسمت های بدن وجود دارد – بی حسی دست ها، پاها و غیره.
  • بنابراین بارداری و فتق بین مهره‌ای در مرحله لقاح ارتباط مستقیمی با هم ندارند. با این حال، اگر فتق کمر (یا آسیب‌شناسی در هر قسمت دیگری از ستون فقرات) قبلاً شروع به ایجاد کرده باشد، درد و سایر علائم در هر مرحله از بارداری رخ می‌دهد.

روش‌های اصلی برای کاهش علائم و همچنین کمک به درمان دیسک کمر در بارداری عبارت‌اند از :

ژیمناستیک درمانی و تربیت بدنی 

فقط تحت نظارت یک متخصص صالح در ورزش درمانی استفاده می‌شود. تمام تمرینات باید عاری از حرکات ناگهانی باشد، اجرای آنها باید به طور متناوب با استراحت همراه باشد. تکان های تند، پرش، تکان دادن و غیره مجاز نیست.

شنا 

شنای منظم به تقویت کرست عضلانی که ستون فقرات را پشتیبانی می‌کند کمک می‌کند. شنا همچنین به بازگرداندن دیسک های بین مهره‌ای و خود مهره‌ها به‌موقعیت آناتومیک طبیعی خود کمک می‌کند.

پیلاتس 

تمرینات کم هزینه برای زنان باردار برای تقویت عضلات، بازیابی سیستم اسکلتی عضلانی، کمک به آرامش کامل مادر باردار و بهبود قابل توجهی در رفاه او طراحی شده است.

بانداژ قبل از تولد 

 قطعاً توصیه می‌شود از آن از سه‌ماهه دوم بارداری استفاده کنید، زمانی که اندازه جنین افزایش می‌یابد، و بر این اساس، رحم، که منجر به افزایش بار روی ستون فقرات می‌شود.

استفاده از بانداژ راه حل اصلی برای مشکلات ستون فقرات در دوران بارداری است

همچنین، ممکن است برای مادران باردار استفاده از کرست ارتوپدی، در صورت لزوم، یقه تجویز شود . پوشیدن کفش های ارتوپدی توصیه می‌شود. استفاده از چنین روش‌هایی در دوران بارداری با فتق نیز به کاهش بار روی ستون فقرات کمک می‌کند.

توجه داشته باشید! در دوران بارداری، تمام روش‌های فیزیوتراپی که یک متخصص می‌تواند در شرایط عادی تجویز کند، نمی تواند برای درمان فتق استفاده شود. همچنین، زنان باردار در ماساژ با هدف درمان فتق بین مهره‌ای منع مصرف دارند.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button