دیسک کمر ، که فتق دیسک یا پارگی دیسک نیز نامیده می شود ، یکی از رایج ترین دلایل مراجعه افراد به متخصص ستون فقرات است. نخاع از گردن تا کمر را شامل می شود. دیسک های ستون فقرات نقش مهمی در کمر دارند. برای تعریف دیسک ها اینگونه می توان گفت که از یک هسته که مواد نرمی دارد و یک پوسته خارجی ک سفت وسخت است، تشکیل شده است. بآ فتق دیسک، پوسته خارجی آن ترک خورده و مواد نرم به بیرون ریخته می شود. در نتیجه مهره ها فشرده می شوند؛سپس نخاع یا اعصاب مجاور را تحریک کرده و باعث ضعف و بی حسی در بازوها یا پاها شود.
فتق دیسک شدید حتی می تواند باعث فلجی بشود. فتق دیسک بیشتر در ناحیه ستون فقرات کمر و گردن دیده می شود. علل آن شامل افزایش سن و آسیب ناگهانی مانند زمین خوردن یا بالا بردن اجسام سنگین است. دیسک کمر درمان دارد؛ اما نوع و روش درمان به شدت علائم شما ، مدت زمانی که علائم آن را دارید و فشار دیسک روی اعصاب یا نخاع بستگی دارد.
در این مقاله تمام روش های درمانی دیسک کمر را، به طور کامل توضیح داده ایم. با ما همراه باشید. 

روش های درمانی دیسک کمر

روش های درمانی دیسک کمر

در ابتدا درمان های غیر جراحی محافظه کارانه که شامل  دارو ، استراحت ، فیزیوتراپی ، تمرینات خانگی ، آب درمانی ، تزریق استروئید اپیدورال (ESI) ، دستکاری کایروپراکتیک و مدیریت درد می باشد، برای بهبودی دیسک کمر اولویت دارند. در اغلب موارد، افرادی که کمردرد دارند، در حدود 6 هفته بهبود می یابند و به فعالیت طبیعی خود برمی گردند. اما اگر بدن بیمار به درمان های  محافظه کارانه پاسخ ندهد ، پزشک جراحی را توصیه می کند.

درمان های غیر جراحی

مراقبت از خود : خوشبختانه دردهای ناشی از دیسک کمر در بیشتر موارد ، بعد از گذشتن چند روز کاهش می یابد؛ و بعد از سپرس شدن 4 تا 6 هفته درد کاملا از بین می رود و بیمار طبق روال سابق به ادامه ی زندگی خود می پردازد. باید بعد از بروز درد، فعالیت های روزانه خود را محدود کرد و از قرار گرفتن در موقعیت های بدنی که درد را، تشدید می کند، خودداری شود. همچنین، قراردان کمپرس های گرم یا یخ به روی محل درد به بهبودی شما کمک می کند.

دارو : اگر مراقب های شما درد را تحت تاثیر قرار نداد و به پزشک مراجعه کنید. پزشک نیز، در ابتدا داروهایی را از جمله داروهای مسکن ، داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAID) ، داروهای شل کننده عضلات و استروئیدها را برای کاهش درد بیمار تجویز می کند.

  • داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند آسپیرین ، ناپروکسن (Alleve ، Naprosyn) ، ایبوپروفن (Motrin ، Nuprin ، Advil) و سلکوکسیب (Celebrex) برای کاهش التهاب و تسکین درد کمر در افراد مبتلا به دیسک کمر استفاده می شود.
  • مسکن ها مانند استامینوفن (تایلنول) می توانند درد را تسکین دهند اما اثرات ضد التهابی NSAID ها ندارند. استفاده طولانی مدت از داروهای ضد درد و NSAID ممکن است باعث زخم معده و همچنین مشکلات کلیوی و کبدی شود. حتما به میزانی که برایتان تجویز شده است، مصرف نمایید. 
  • داروهای شل کننده عضلات ، مانند متوکاربامول (روباکسین) ، کاریزوپروادول (سوما) و سیکلوبنزپرین (فلکسریل)  برای کنترل اسپاسم عضلات تجویز می شوند.
  • گزینه ی دیگر برای کاهش تورم و التهاب اعصاب تجویز استروئید می باشد. استروئیدها در قالب خوراکی به صورت یک دوز کم مصرف، در طی یک دوره پنج روزه مصرف می شوند. مزیت آنها نسبت به سایر دارو این است که تاثیر سریعتری دارد و نهایت در طی 24 ساعت درد دیسک کمر را تسکین می دهد .

تزریق استروئید : این روش تحت فلوئوروسکوپی با اشعه ایکس انجام می شود و شامل تزریق کورتیکواستروئیدها و یک عامل بی حس کننده در فضای اپیدورال ستون فقرات است. دارو در کنار ناحیه دردناک برای کاهش تورم و التهاب اعصاب تحویل داده می شود حدود 50٪ بیماران پس از تزریق اپیدورال احساس تسکین می کنند ، اگرچه نتایج به طور موقت است. برای دستیابی به اثر کامل ، ممکن است تزریق های مکرر انجام شود. مدت زمان تسکین درد برای هر بیمار، متفاوت است و هفته ها یا سالها ادامه دارد. تزریقات همراه با یک فیزیوتراپی و  یا یک برنامه تمرینی خانگی انجام می شود.

فیزیوتراپی : هدف از فیزیوتراپی کمک به بیمار در بازگشت سریع فعالیت کامل و جلوگیری از آسیب مجدد است. فیزیوتراپیست ها می توانند به بیمار در مورد نحوه صحیح وضعیت بدن ، بلند کردن وسایل و راه رفتن راهنمایی کنند؛ و  برای تقویت عضلات کمر ، پا و معده شما با بیمار کار می کنند. آنها همچنین افراد را تشویق به کشش و افزایش انعطاف پذیری ستون فقرات و پاها می کنند. ورزش های تقویت کننده عناصر اصلی در درمان دیسک کمر هستند و باید بخشی از تناسب اندام مادام العمر افراد قرار بگیرند.

حفظ وزن سالم : چاقی و اضافه وزن به کمر بیمار فشار وارد می کند. از همین جهت، با رژیم غذایی درست و سالم باید وزن بیماران در شاخص توده ی بدنی انها قرار بگیرد. 

جراحی دیسک کمر

درمان های جراحی

اگر علائم بیمار با درمان های محافظه کارانه به طور قابل توجهی بهبود نیابد ، پزشک جراحی برای فتق دیسک کمر که به نام دیسککتومی می باشد را، تجویز می کند. . در صورت مشاهده علائم آسیب عصبی مانند ضعف یا از دست دادن احساس در پاها نیز، جراحی توصیه می شود. روش های جراحی عبارت اند از: 

  • دیسککتومی جراحی میکروسکوپی: جراح باید به دیسک آسیب دیده دسترسی پیدا کند تا بتواند آن را بردارد. برای دستیابی به این هدف، پوست کمر را که محل آسیب دیده در زیر آن پنهان شده است را، به میزان یک ت دو اینچ برش می دهد. بعد از آن باید تمام موانع  به کنار بروند. از همین جهت ماهیچه هایی که در آن منطقه وجود دارند به کنار حرکت داده می شوند.  در آخر بخشی از استخوان های مزاحم برداشته می شوند تا ریشه عصب و دیسک در معرض دید قرار گیرد. حال که دیسک قابل مشاهده است، جراح آن بخش دیسک پاره شده که در تماس با اعصاب نخاع است را، با استفاده از ابزارهای ویژه با دقت برداشته می شود. حدود 80-85٪ بیماران با موفقیت از دیسککتومی بهبود می یابند و تقریباً طی 6 هفته قادر به بازگشت به کار عادی خود هستند.
  • دیسککتومی میکروآندوسکوپیک حداقل تهاجمی: در این روش نیز جراح باید اقداماتی از جمله ایجاد برش کوچک در سطح کمر و برداشتن استخوان ها برای دسترسی و دید به ریشه عصب و دیسک آسیب دیده، انجام بدهد. اما در این روش از لوله های کوچکی برای رسیدن به مهره ها استفاده می کنند. این لوله ها نامی به عنوان گشادکننده دارند؛ زیرا توانایی افزایش قطر دارند و می توانند پس از قرارگیری، تونلی که به مهره ها ختم می شود را بزرگ تر کنند. جراح از آندوسکوپ یا میکروسکوپ برای از بین بردن پارگی دیسک استفاده می کند. این روش نسبت به دیسککتومی سنتی آسیب کمتری به عضله وارد می کند.

پیشگیری از دیسک کمر

عموم مردم در دوره ای از زندگی خود دچار کمردرد می شوند. برای اغلب افراد پس از نهایتا شش هفته، درد تسکین یافته و از بین می رود. با انجام موارد خیلی ساده، سلامتی خود را تضمین کنید و از بروز دردهای شدید جلوگیری کنید. راهکارهای پیشگیری عبارت اند از:

  • تکنیک های مناسب لیفتینگ کمر
  • حالت خوب در هنگام نشستن ، ایستادن ، حرکت و خوابیدن
  • برنامه ورزشی مناسب برای تقویت عضلات ضعیف شکم و جلوگیری از آسیب دیدگی مجدد
  • یک منطقه کار ارگونومیک، به عبارتی کاری که فعالیت های سنگین و مضر نداشته باشد.
  • وزن سالم و توده بدن بدون چربی
  • نگرش مثبت و مدیریت استرس
  • سیگار کشیدن ممنوع

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button