تومور الیگودندروگلیوما یک نئوپلاسم مغز است که از سلول‌های گلیال معمولی الیگودندروسیت‌ها ایجاد می‌شود. هدف سلول‌ها تولید غشاهای چربی مخصوص سلول‌های عصبی است.

توسعه تومور کند است، در برخی موارد بالینی چندین سال طول می‌کشد تا تشخیص کامل شود و تشخیص نهایی انجام شود. در این دوره، تومور ابعاد بزرگ و مرزهای واضحی پیدا می‌کند که امکان تشخیص آن را فراهم می‌کند.

تومور الیگودندروگلیوما

انواع تومور الیگودندروگلیوما:

  • الیگودندروگلیوم معمولی برای یک تومور از این نوع، درجه دوم بدخیمی مشخص است. نئوپلاسم به‌آرامی رشد می‌کند، عمدتاً پاسخ به درمان  مطلوبی مشاهده می‌شود. این نوع تومور در تشخیص الیگودندروگلیوما شایع‌تر است.
  • الیگودندروگلیوم آناپلاستیک تومور دارای درجه سوم (بالا) بدخیمی است، رشد سریع و گسترش آن مشخص شده است. همچنین متشکل از سلول‌هایی است که دچار جهش شده‌اند.
  • الیگوآستروسیتومای مختلط تومور متعلق به درجه سوم بدخیمی است، اما به دلیل خطر بالای تبدیل به گلیوبلاستوما خطرناک است. نئوپلاسم به‌سرعت درحال‌توسعه است، بر مغز تأثیر می‌گذارد و تهدیدی برای زندگی بیمار است. الیگوآستروسیتوما متشکل از الیگودندروسیت‌ها و سلول‌های دیگر است که قادر به متاستاز است.

علائم تومور الیگودندروگلیوما

در انواع الیگودندروگلیوما، به دلیل ایجاد تومور، افزایش فشار داخل جمجمه مشاهده می‌شود.

تعدادی از علائم عمومی وجود دارد که در طول توسعه تومور در هر یک از قسمت‌های مغز ظاهر می‌شود و همچنین علائم خاصی که به دلیل محلی‌سازی تومور ایجاد می‌شود.

هنگامی که تومور در لوب فرونتال قرار می‌گیرد، بیمار دچار اختلال حافظه می‌شود، مانند ناتوانی در به‌خاطر سپردن مقادیر زیادی از اطلاعات. همچنین مهارت‌هایی چون استدلال کردن و شمارش دشوارتر می شو.  در برخی موارد ممکن است اختلال شخصیت رخ دهد.

اگر الیگودندروگلیوما درجه 2 در قسمت تمپورال ایجاد شود، اختلالات گفتاری، هماهنگی حرکتی تشخیص داده می‌شود و سطح شنوایی کاهش می‌یابد.  برخی از علائم بیماری ممکن است شبیه علائم نوروفیبروم باشد.

علائم شایع الیگودندروگلیوما:

  • استفراغ مکرر (معمولاً برای بیمار تسکین نمی‌یابد)
  • سردرد، سرگیجه، احساس سرگیجه در فضا
  • اختلال شنوایی
  • نوسانات خلقی مکرر، افزایش تحریک‌پذیری
  • تظاهرات پرخاشگری، عصبانیت، اشک ریختن
  • عملکرد حرکتی مختل می‌شود، ضعف عضلانی رخ می‌دهد.
  • نقض فرایندهای حافظه
  • کاهش سطح بینایی
درمان تومور الیگودندروگلیوما

تشخیص تومور الیگودندروگلیوما

برای پاسخ به درمان مطلوب، تشخیص الیگودندروگلیوما در مراحل اولیه مهم است.  در اولین اختلالات حافظه، اختلال در هماهنگی حرکات و علائم مشابه، بیمار به متخصص مغز و اعصاب مراجعه می‌کند. پس از مشاوره و آزمایش، متخصص مغز و اعصاب ممکن است به وجود تومور الیگودندروگلیوما مشکوک شود.

روش‌های تشخیص الیگودندروگلیوما:

  • MRI، این مطالعه به شما امکان می‌دهد تا حضور یک تومور، شکل و اندازه آن را به‌وضوح تجسم کنید. در موارد پیچیده بالینی می‌توان MRI را با استفاده از ماده حاجب انجام داد.
  • سی‌تی‌اسکن، برای به‌دست‌آوردن تصاویر دقیق از ساختارهای مغز در طرح‌ریزی سه‌بعدی انجام می‌شود. این امکان تجسم مناطق آسیب‌دیده را فراهم می‌کند. برای معاینه آموزنده‌تر، سی‌تی‌اسکن را می‌توان با تزریق اولیه ماده حاجب انجام داد.
  • الکتروانسفالوگرافی، این مطالعه برای تعیین فعالیت مغز انجام می‌شود.
  • شنوایی‌سنجی، به‌منظور تعیین میزان کم‌شنوایی انجام می‌شود.
  • بیوپسی، جمع‌آوری قطعه‌ای از نئوپلاسم برای بررسی بافت‌شناسی بیشتر. برای تعیین درجه بدخیمی تومور انجام می‌شود.

درمان تومور الیگودندروگلیوما

روش‌های درمانی الیگودندروگلیوما شامل موارد زیر است:

راه‌حل‌های نوآورانه در توموکلینیک

این کلینیک دارای یک دستگاه مدرن TomoTherapy HD و یک شتاب‌دهنده خطی Elekta Synergy است. فناوری نوآورانه و فوق دقیق به شما امکان می‌دهد روند درمان را کنترل کنید و به طور دقیق بر نئوپلاسم تأثیر بگذارید. تاکتیک‌های درمان برای هر بیمار به‌صورت جداگانه انتخاب می‌شود، بسته به شرایط، نشانه‌ها و موارد منع مصرف برای بیمار.

درمان با پرتودرمانی

در توموکلینیک، پزشکان باتجربه چندین‌ساله درمان مؤثری را برای پاتولوژی‌های مختلف انکولوژیک انجام می‌دهند. معمولاً مؤثرترین درمان استفاده از چندین روش است که یکی از آنها پرتودرمانی است. این تأثیر حداقلی بر بدن انسان دارد و به طور مؤثر سلول‌های سرطانی را خنثی می‌کند. علاوه بر این، کیفیت و شیوه زندگی معمولی بدون تغییر باقی می‌ماند.

درمان تومور مغزی یک فرآیند پیچیده و طولانی است. درمان دارویی به دلیل دشواری نفوذ به سد خونی مغزی ممکن است نتایج حداقلی داشته باشد. مداخله جراحی، پرتودرمانی و مجموعه پزشکی، از جمله شیمی‌درمانی، مؤثر در نظر گرفته می‌شود.

پرتودرمانی روشی برای ازبین‌بردن الیگودندروگلیوما در هر مقیاسی است. برای تومورهای غیر قابل عمل به‌عنوان یک روش مستقل درمان و همچنین در ترکیب با مداخله جراحی استفاده می‌شود.

روش جراحی

درمان جراحی الیگودندروگلیوما شامل برداشتن کامل نئوپلاسم به‌منظور جلوگیری از گسترش به بافت‌های اطراف است.

مداخله جراحی با استفاده از سیستم‌های استریوتاکسیک انجام می‌شود. این روش شامل یک عملیات تحت کنترل یک سیستم MRI است. مانیتور محل دقیق تومور، مرزها و شکل آن را تجسم می‌کند. این سیستم اقدامات جراح را ساده می‌کند و حداکثر دسترسی به آن را با ابزار جراحی مغز و اعصاب امکان‌پذیر می‌کند. مزیت مداخله استریوتاکسی افزایش ایمنی بیمار، کاهش خطر آسیب به بخش‌های حیاتی مغز و جلوگیری از عوارض است.

شیمی‌درمانی برای الیگودندروگلیوما

برای به حداکثر رساندن اثربخشی شیمی‌درمانی، داروها مستقیماً به بدن تومور یا مایع مغزی نخاعی تزریق می‌شوند. این روش تجویز دارو برای غلبه بر سد خونی مغزی استفاده می‌شود.

در توموکلینیک شیمی‌درمانی در درمان الیگودندروگلیوما هم به‌عنوان یک روش مستقل و هم در ترکیب با جراحی یا پرتودرمانی استفاده می‌شود.

آیا تومور الیگودندروگلیوما درمان می‌شود؟

بسته به نوع تومور مغزی، محل و درجه بدخیمی، افزایش شانس بهبودی و کیفیت زندگی تعیین می‌شودممکن است سن بیمار برای دوره تشخیص الیگودندروگلیوما از اهمیت ویژه‌ای برخوردار باشد.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button