اسکولیوز یک انحنای جانبی در ستون فقرات است که بیشتر اوقات در دوران جهش دقیقاً قبل از بلوغ اتفاق می‌افتد. در حالی که اسکولیوز می‌تواند به دلیل شرایطی مانند فلج مغزی و دیستروفی عضلانی ایجاد شود، در بیشتر موارد علت آن مشخص نیست. حدود 3٪ از نوجوانان مبتلا به اسکولیوز هستند.
اکثر موارد اسکولیوز خفیف است، اما برخی از ناهنجاری‌های ستون فقرات با رشد کودکان شدیدتر می‌شوند. اسکولیوز شدید می‌تواند ناتوان کننده باشد. یک منحنی شدید در ستون فقرات می‌تواند باعث کاهش فضای قفسه سینه شود و عملکرد صحیح ریه‌ها را دشوار کند.
کودکانی که اسکولیوز خفیف دارند، معمولاً با اشعه ایکس تحت نظارت قرار می‌گیرند تا بررسی شود که آیا منحنی بدتر می‌شود یا خیر. در بسیاری از موارد، هیچ درمانی لازم نیست. برخی از کودکان برای جلوگیری از بدتر شدن منحنی نیاز به استفاده از بریس دارند. برخی دیگر ممکن است برای جلوگیری از وخیم شدن اسکولیوز و اصلاح موارد شدید اسکولیوز به جراحی نیاز داشته باشند.

انحراف ستون فقرات یا اسکولیوز

علائم انحراف ستون فقرات

علائم و نشانه‌های اسکولیوز ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • شانه‌های ناهموار
  • یک تیغه شانه که برجسته‌تر از دیگری است
  • کمر ناهموار
  • یک لگن بالاتر از دیگری

اگر منحنی اسکولیوز بدتر شود، ستون فقرات علاوه بر اینکه خم می‌شود، می‌چرخد یا پیچ می‌خورد. این باعث می‌شود که دنده‌های یک طرف بدن نسبت به طرف دیگر دورتر شوند.

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورت مشاهده علائم اسکولیوز در کودک به پزشک مراجعه کنید. با این وجود منحنی‌های ملایم می‌توانند بدون اینکه والدین یا کودک از آن مطلع باشند، ایجاد شوند زیرا به تدریج ظاهر می‌شوند و معمولاً درد ایجاد نمی‌کنند. گاهی اوقات، معلمان، دوستان و هم تیمی‌های ورزشی اولین کسی هستند که متوجه اسکولیوز کودک می‌شوند.

علل ایجاد انحراف ستون فقرات

پزشکان نمی‌دانند چه چیزی باعث شایع‌ترین نوع اسکولیوز می‌شود، اگرچه به نظر می‌رسد شامل عوامل ارثی باشد، زیرا این اختلال در خانواده‌ها ایجاد می‌شود. انواع کمتر رایج اسکولیوز ممکن است به دلیل موارد زیر ایجاد شود:

  • شرایط عصبی عضلانی، مانند فلج مغزی یا دیستروفی عضلانی
  • نقایص مادرزادی موثر بر رشد استخوان‌های ستون فقرات
  • آسیب یا عفونت ستون فقرات

عوامل خطر

هر عاملی که احتمال رخ داد این بیماری را افزایش دهد، عامل خطر نامیده می‌شود. عوامل خطر برای ایجاد رایج‌ترین نوع اسکولیوز عبارت‌اند از:

  • سن: علائم و نشانه‌ها معمولاً در طی جهش رشد شروع می‌شود که دقیقاً قبل از بلوغ اتفاق می‌افتد.
  • جنسیت: اگرچه هم در پسران و هم در دختران تقریباً به یک میزان دچار اسکولیوز خفیف می‌شوند، اما در دختران خطر بدتر شدن منحنی بسیار بیشتر است و نیاز به درمان دارند.
  • سابقه خانوادگی: اسکولیوز می‌تواند در خانواده‌ها دیده شود، اما اکثر کودکان مبتلا به اسکولیوز سابقه خانوادگی بیماری ندارند.

عوارض ابتلا به انحراف ستون فقرات

در حالی که اکثر افراد مبتلا به اسکولیوز نوع خفیفی از این اختلال دارند، اسکولیوز ممکن است گاهی عوارضی ایجاد کند، از جمله:

  • آسیب ریه و قلب: در اسکولیوز شدید، قفسه دنده ممکن است به ریه‌ها و قلب فشار وارد کند و تنفس را دشوارتر کرده و قلب مجبور باشد را برای پمپاژ سخت‌تر کار کند.
  • مشکلات کمر: بزرگسالانی که در دوران کودکی دچار اسکولیوز شده‌اند، بیشتر از افراد در کل جامعه دچار کمردرد مزمن هستند.
  • ظاهر: بدتر شدن اسکولیوز، می‌تواند تغییرات محسوسی ایجاد کند. از جمله باسن و شانه‌های ناصاف، دنده‌های برجسته و تغییر مکان کمر و تنه به پهلو. افراد مبتلا به اسکولیوز معمولاً نسبت به شکل ظاهری خود آگاه می‌شوند.

روش‌های تشخیص انحراف ستون فقرات

پزشک در ابتدا شرح حال پزشکی مفصلی را ثبت می‌کند و ممکن است درباره رشد سؤال کند. در حین معاینه فیزیکی، پزشک ممکن است از کودک شما بخواهد که بایستد و سپس از کمر به سمت جلو خم شود با دستانی را که به آرامی آویزان هستند. همچنین بررسی کند که آیا یک طرف قفسه دنده‌ها برجسته‌تر از دیگری است یا نه.
پزشک شما همچنین ممکن است یک معاینه عصبی برای بررسی موارد زیر انجام دهد:

  • ضعف عضلانی
  • بی حسی
  • رفلکس‌های غیر عادی

آزمایش‌های تصویربرداری

اشعه ایکس ساده می‌تواند تشخیص اسکولیوز را تأیید کرده و شدت انحنای ستون فقرات را نشان دهد. اگر یک پزشک مشکوک باشد که یک بیماری زمینه‌ای، مانند تومور باعث اسکولیوز شده است، ممکن است آزمایش‌های تصویربرداری اضافی مانند MRI را توصیه کند.

درمان انحراف ستون فقرات

روش‌های درمان اسکولیوز

بیشتر کودکان مبتلا به اسکولیوز خمیدگی خفیفی دارند و احتمالاً نیازی به درمان با بریس یا جراحی ندارند. کودکانی که اسکولیوز خفیف دارند ممکن است به معاینات منظم نیاز داشته باشند تا بررسی شود آیا در هنگام رشد تغییراتی در انحنای ستون فقرات آن‌ها ایجاد شده است یا خیر.
در حالی که دستورالعمل‌هایی برای انحراف‌های خفیف، متوسط ​​و شدید وجود دارد، تصمیم برای شروع درمان همیشه به صورت فردی است. عواملی که باید در نظر گرفته شود عبارت‌اند از:

  • جنسیت: خطر پیشرفت دختران بسیار بیشتر از پسران است.
  • شدت منحنی: منحنی‌های بزرگ‌تر با گذشت زمان بدتر می‌شوند.
  • الگوی منحنی: منحنی‌های دوتایی که به عنوان منحنی‌های S شکل نیز شناخته می‌شوند، بیشتر از منحنی‌های C شکل، بدتر می‌شوند.
  • محل منحنی: منحنی‌های واقع شده در قسمت مرکزی (قفسه سینه) ستون فقرات بیشتر از منحنی‌های قسمت‌های فوقانی یا تحتانی ستون فقرات بدتر می‌شوند.
  • بلوغ: اگر رشد استخوان‌های کودک متوقف شده باشد، خطر پیشرفت منحنی کم است. این همچنین بدان معنی است که بریس‌ها بیشترین تأثیر را در کودکانی دارند که استخوان‌های آنها هنوز در حال رشد هستند.

بریس‌ها

اگر استخوان‌های کودک شما هنوز در حال رشد است و او دارای اسکولیوز متوسط است، ممکن است پزشک شما بریس را توصیه کند. استفاده از بریس اسکولیوز را درمان نمی‌کند یا منحنی را معکوس نمی‌کند، اما معمولاً از پیشرفت بیشتر منحنی جلوگیری می‌کند.
متداول‌ترین نوع بریس از پلاستیک ساخته شده و برای انطباق با بدن فرد طراحی شده است. این بریس در زیر لباس تقریباً دیده نمی‌شود، زیرا در زیر بازوها و اطراف قفسه دنده، کمر و باسن قرار می‌گیرد.
بیشتر بریس‌ها شب و روز پوشیده می‌شوند. اثربخشی یک بریس با تعداد ساعاتی که در روز استفاده می‌شود افزایش می‌یابد. کودکانی که بریس می‌بندند معمولاً می‌توانند در بیشتر فعالیت‌ها شرکت کنند و محدودیت‌های کمی دارند. در صورت لزوم، بچه‌ها می‌توانند بریس را برای شرکت در ورزش یا سایر فعالیت‌های بدنی بردارند.
بعد از توقف رشد استخوان‌ها، استفاده از بریس‌ها قطع می‌شود. این زمان به طور معمول شامل شرایط زیر است:

  • حدود دو سال پس از شروع قاعدگی دختران
  • هنگامی‌که پسران نیاز به اصلاح روزانه دارند
  • وقتی دیگر تغییری در قد ایجاد نشود

عمل جراحی

اسکولیوز شدید به طور معمول با گذشت زمان پیشرفت می‌کند، بنابراین پزشک ممکن است جراحی اسکولیوز را برای کاهش شدت منحنی ستون فقرات و جلوگیری از بدتر شدن آن پیشنهاد کند. متداول‌ترین نوع جراحی اسکولیوز، همجوشی ستون فقرات نام دارد.
در همجوشی ستون فقرات، جراحان دو یا چند استخوان در ستون فقرات (مهره‌ها) را به یکدیگر متصل می‌کنند، بنابراین نمی‌توانند به طور مستقل حرکت کنند. تکه‌های استخوان یا ماده‌ای مانند استخوان بین مهره‌ها قرار می‌گیرد. میله‌های فلزی، قلاب، پیچ یا سیم به طور معمول آن قسمت از ستون فقرات را صاف و ثابت نگه می‌دارند در حالی که مواد قدیمی و جدید استخوان به هم می‌پیوندند.
اگر اسکولیوز در سنین جوانی به سرعت پیشرفت کند، جراحان می‌توانند میله‌ای نصب کنند که با رشد کودک می‌تواند طول آن را تنظیم کند. این میله در حال رشد به قسمت‌های بالا و پایین انحنای ستون فقرات متصل است و معمولاً هر شش ماه طول می‌کشد.
عوارض جراحی ستون فقرات ممکن است خونریزی، عفونت، درد یا آسیب عصبی باشد. به ندرت، استخوان بهبود نمی‌یابد و ممکن است نیاز به جراحی دیگری باشد.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button