درد دنبالچه که به عنوان کوکسیگودینییا نیز شناخته می‌شود، شکل نادری از کمردرد عمیق است. این درد چندان شایع نیست، اما بار قابل توجهی را برای بیماران مبتلا نشان می‌دهد. درد در ناحیه دنبالچه که به نام کوکسیدینیا نیز شناخته می‌شود، اغلب در نتیجه  آسیب ورزشی است. کبودی یا شکستگی باعث درد شدید می‌شود، به ویژه هنگام نشستن، بالا رفتن از پله‌ها یا حتی هنگام اجابت مزاج و آمیزش جنسی. افراد مبتلا اغلب نمی‌توانند با وجود درد بنشینند. زنان پنج برابر بیشتر از مردان از درد دنبالچه رنج می‌برند.

درد دنبالچه

درد دنبالچه چیست؟

درد دنبالچه کشش، سوزش یا خنجر زدن در ناحیه اطراف دنبالچه نامیده می‌شود. با این حال، این درد می‌تواند به سمت کمر، باسن یا مقعد تابش کند. درد به تدریج شروع می‌شود، در ابتدا هنگام دوچرخه سواری یا نشستن، بعداً هنگام راه رفتن، دراز کشیدن احساس می‌شود. مشکل خاص درد را باید در آناتومی خود دنبالچه یافت. دنبالچه فقط بقیه ستون فقرات دمی اجداد حیوانی ما نیست. این یک منطقه پیچیده در پایین ستون فقرات ما است. سه تا پنج مهره جوش خورده دنبالچه را تشکیل می‌دهند. از طریق رباط‌ها، عضلات و فاسیا به ساختارهای دیگر، لگن و خود استخوان لگن متصل است. با توجه به این پیچیدگی، علل مختلفی از محرک‌های درد را باید در نظر گرفت و از یکدیگر متمایز کرد.

علت درد دنبالچه چیست؟

اول و مهمتر از همه درد در نتیجه افتادن روی کفل همراه با پوزیشن‌های نادرست، کبودی یا حتی شکستگی ایجاد می‌شود. تنش در ناحیه لگن و تحریک عصبی یا التهاب پریوستوم نیز می‌تواند دردناک باشد. اکثر موارد نیز زنان میانسال را تحت تاثیر قرار می‌دهد که اکثر آن‌ها نیز زایمان کرده‌اند. در اینجا باید به زایمان‌های سخت یا علل زنانگی مانند اندومتریوز اشاره کرد. گاهی اوقات وقایع سببی مربوط به سال‌ها پیش است. یا ناهنجاری‌های مادرزادی وجود دارد، به عنوان مثال انقباض شدید نوک دنبالچه. بسته به علت، درد چند هفته یا تا چند ماه طول می‌کشد یا حتی مزمن می‌شود. بنابراین، تشخیص جامع برای موفقیت درمان بسیار مهم است.

علائم درد دنبالچه چیست؟

درد دنبالچه (coccygodynia) عمدتاً با درد بسیار شدید در ناحیه دنبالچه همراه با اسپاسم در ناحیه انتهای ستون فقرات ظاهر می‌شود. علائم لازم نیست فقط به ناحیه دنبالچه محدود شود، بلکه می‌تواند به کف لگن، ناحیه کمر و اغلب به صورت بسیار دردناک در ناحیه تناسلی منتشر شود. درد دنبالچه معمولاً هنگام نشستن یا بلند شدن از حالت نشسته افزایش می‌یابد. در برخی موارد حتی نشستن را غیرممکن می‌کنند. درد دنبالچه اغلب به سرعت کل وضعیت بدن و به خصوص راه رفتن را تغییر می‌دهد.

تشخیص درد دنبالچه چگونه انجام می‌شود؟

اشعه ایکس به اندازه بخشی از تشخیص است. برای این منظور، معمولا مراکز درمانی مشاوره ستون فقرات ارائه می‌دهند که در آن با تخصص خود به طور کامل از افراد آسیب دیده حمایت می‌کنند. همچنین سی‌تی‌اسکن یا توموگرافی کامپیوتری می‌تواند ناهنجاری‌های بیشتری مانند اسپیکول‌های ظریف استخوان دنبالچه، همچنین تغییرات در اندام‌های جلوی دنبالچه را نشان دهد. علاوه بر این تصویربرداری رزونانس مغناطیسی نیز می‌تواند برای نشان دادن هرگونه مشکل و اختلال کمک کننده باشد. سایر تغییرات پاتولوژیک ساختاری در منطقه و به اصطلاح کیست ساکرال یا کیست تارلوف گاهی اوقات نقشی را ایفا می‌کنند.

درد دنبالچه

درد دنبالچه چگونه درمان می‌شود؟

درمان درد دنبالچه عمدتاً محافظه کارانه است، اگرچه در موارد فردی یک رویکرد جراحی نیز می‌تواند کمک کننده باشد. به عنوان مثال، درمان محافظه کارانه شامل مسکن‌ها و داروهای ضد التهابی است. تزریق برای بی‌حسی موضعی نیز می‌تواند تسکین دهنده باشد. در مورد آسیب‌های قبلی به دنبالچه، درمان اغلب پیچیده و طولانی است، زیرا استرس‌های روزمره مانع از بهبودی می‌شود. حفاظت فیزیکی برای موفقیت درمان بسیار مهم است. اگر تنش در ناحیه لگن علت درد باشد، درمان دارویی و گرما می‌تواند کمک کننده باشد. اگر درد پس از سال‌ها به شدت مزمن شود و اگر تمام اشکال دیگر درمان ثابت شده باشد که بی‌اثر هستند، برداشتن دنبالچه با جراحی اغلب آخرین گزینه درمان برای فرد مورد نظر است. همچنین گزینه‌های فیزیوتراپی مانند حرکت دادن استخوان دنبالچه یا دستکاری گاهی اوقات می‌تواند مفید باشد.

در صورت داشتن درد حاد در ناحیه دنبالچه، یک بالشتک نرم صندلی U شکل یا یک بالشتک دونات O شکل می‌تواند نشستن را آسان‌تر کند. مسکن‌ها و NSAID‌ها مانند ایبوپروفن می‌توانند علائم درد دنبالچه را تسکین دهند (سرکوب کنند). با این حال، اگر بیش از حد مصرف شوند، می‌توانند عوارض جانبی بسیار منفی ایجاد کنند. برای درمان درد دنبالچه می‌توان داروهای بی‌حس‌کننده موضعی را به ناحیه آسیب دیده تزریق کرد. این کار باید توسط یک متخصص انجام شود، زیرا منطقه دنبالچه بسیار آسیب پذیر است و در صورت عدم انجام دقیق این روش آسیب جبران ناپذیری وارد می‌شود. بنابراین کنترل تصویر با استفاده از مبدل تصویر یا CT کاملا ضروری است. مواد فعال از گروه استروئیدها می‌توانند از تحریک التهابی در این ناحیه جلوگیری کنند. سموم بوتولینوم در کمترین دوز روی گانگلیون ایمپار و غیره و همچنین پروتئین‌های پلاسما و پلاکت‌های خون از خون خود بیمار نیز به صورت هدفمند استفاده می‌شود.

کلام آخر

دنبالچه با نام لاتین Os coccyges آخرین بخش ستون فقرات را تشکیل می‌دهد که به اصطلاح نوک آن است. از سه تا شش جسم مهره‌ای تشکیل شده است که به هم جوش خورده‌اند و توسط یک پریوستوم نازک پوشیده شده‌اند. از نقطه نظر تکاملی، دنبالچه با پایه استخوانی دم اصلی مطابقت دارد. همچنین زنان بیشتر تحت تأثیر آن قرار می‌گیرند به خصوص بعد از زایمان. علت اغلب ضربه‌های ناشی از افتادن روی باسن و کبودی‌ها، رگ به رگ شدن، شکستگی‌ها و شکستگی‌ است.

نظرات کاربران

    سلام ممنونم توضیحاتتون بسیار عالی بود اقای دکتر دقیقا این علائمو در خودم دیدم که جراح عمومی با معاینه تشخیص دادن ولی متاسفانه متخصص مغز و اعثاب با وجود گرفتن ام ار ای تشخیص ندادن فقط مشکل من استفاده از داروی الفن ایکس هست به علت ناراحتی گوارش نمیتونم بخورم ایا این دارو پماد هم داره و میتوته به همون اندازه مفید باشه

    سلام خدمت آقای دکتر بنده بهمن ماه پارسال توی برف دنبالچه ام به سنگ برخورد کرد که فقط نمیتوانستم به سمت عقب بنشینم که بعد از ده روز کاملا خوب شدم و فقط گه گاه به عقب مینشتم درد داشتم تا تیر امسال بخاطر درد گردن و کمر به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کردم که تزریق اپیدورال انجام دادند و وقتی موضوع دنبالچه رو عنوان کردم دنبالچه ام را جا انداختن که حالا بعد از گذشت سه ماه نه میتوانم بدون تیوپ بنشینم نه روی زمین بخوابم چون رانهایم درد میگیرد نه از پله بالا بروم پاهام ضعف میره ‌‌ خود وایشون متقعد هستند که دنبالچه باید برداشته شود عکس ام ار ای بعد از جا انداختن را خدمتتان ارسال میکنم دکتر تو رو خدا کمکم کنید افسردگی گرفتم نظرتون رو بفرمایید ممنون از پاسخگویتان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button