در این مقاله به معرفی درمان سوزش ران پا از داخل می‌پردازیم. اما اول بیاید کمی با این بیماری آشنا شویم. سوزش ران پا از داخل (رالژیا پارستزیکا) یک اختلال عصبی است که عصب پوستی جانبی ران را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد و باعث پارستزی موضعی (سوزش، سوزن سوزن شدن، احساس مرده شدن پوست) می‌شود. دلایل متفاوتی برای ایجاد این بیماری وجود دارد. کمربند شلوار و غیره تنها برخی از دلایل احتمالی نوروپاتی هستند.

درمان سوزش ران پا از داخل ( مرالژی پارستتیکا )

علت سوزش ران پا از داخل (مرالژی پارستتیکا)

مرالژیا پارستزیکا به دلیل فشردگی عصب جانبی پوستی ران ایجاد می‌شود. این فشار می‌تواند ناشی از یک تحریک بیرونی باشد.

اما به چه دلایلی این وضعیت به وجود می‌آید؟

در بسیاری از بیمارانی که از مرالاژی پارستزی رنج می‌برند، شناسایی علل محرک آن دشوار است. بااین‌حال، از مشاهده بسیاری از موارد بالینی، پیوند واضحی با شرایط زیر پدیدار شد:

افرادی که  دارای اضافه‌وزن هستند، فشار بیشتری بر روی عصب پوستی جانبی ران ایجاد می‌کنند. به‌طوری‌که به نظر می‌رسد عصب پوستی ران له شده است.

یکی از شناخته‌شده‌ترین عوارض دیابت، زوال پیش‌رونده اعصاب محیطی (جمجمه و نخاع) است. این وضعیت نوروپاتی دیابتی نیز نامیده می‌شود .

کمربندهای ایمنی که پس از ضربه شدید از روی رباط اینگوینال( رباط جلویی سطح پوست) عبور می‌کنند، می‌توانند باعث فشرده شدن عصب پوستی فمورال زیرین شوند.

لباس‌های تنگ و کمربندهای خیلی تنگ نیز یکی از شایع‌ترین دلایل هستند . به نظر می‌رسد چنین عاداتی باعث ایجاد فشار بیش از حد بر روی عصب پوستی فمورال می‌شود و در نهایت زمینه این بیماری را ایجاد می‌کند.

پس از جراحی فتق، بافت اسکار می‌تواند ایجاد شود و در عصب پوست فمور فشار ایجاد کند. نوروما، برخلاف آنچه که ممکن است تصور شود، تومور نیستند. بلکه ضخیم شدن بافت فیبری هستند که بر اعصاب مجاور فشار می‌آورند.

تومورهای اندام‌های لگن یا شکم یکی دیگر از علت‌های مرالژی پارستتیکا هستند. اینها تومورهای بدخیم هستند که بر اندام‌های دستگاه ادراری (پروستات، کلیه‌ها و غیره) تأثیر می‌گذارند. ظاهر آنها و گسترش توده نئوپلاستیک می‌تواند اعصاب نزدیک به ناحیه آسیب‌دیده مانند پوست را تحت‌فشار قرار دهد.

پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری یا ایستادن طولانی‌مدت؛ مواضع اشتباه. اینها شرایطی هستند که می‌توانند انتهای عصب را تحت‌فشار قرار دهند و در برخی موارد آنها را فشرده کنند.

علائم سوزش ران پا از داخل (مرالژی پارستتیکا)

رایج‌ترین علائم اصلی مرالژی پارستتیک:

  • مورمور، بی‌حسی، درد و سوزش در ناحیه بیرونی ران
  • درد در کشاله ران و باسن

علائم معمول مرالژی پارستتیک، ناشی از فشردگی (له شدن) عصب پوستی فمورال عبارت‌اند از:

سوزن سوزن شدن، بی‌حسی و درد سوزش. هر سه در قسمت بیرونی ران، تقریباً تا زانو احساس می‌شوند و زمانی که بیمار زیاد راه می‌رود یا برای مدت طولانی می‌ایستد، تشدید می‌شوند.

علاوه بر این، همیشه در یک منطقه، به طور عجیبی نسبت به تنش‌های نور حساس‌تر و کمتر به فشارهای قوی و پایدار است. برای درک آنچه گفته شد، مثال کلاسیک دوش آب گرم آورده شده است: هنگامی که یک فرد مبتلا به مرالژیا پارستزیکا شستشو می‌دهد، تشدید درد و بدتر شدن سوزش را درک می‌کند.

در برخی موارد نادر، ممکن است این احساس دردناک در رباط اینگوینال نیز ظاهر شود و از آنجا به باسن گسترش یابد.

تشخیص سوزش ران پا از داخل (مرالژی پارستتیکا)

تشخیص مرالژیا پارستتیک عمدتاً بر اساس سابقه پزشکی است. به‌عبارت‌دیگر، پزشک بر اساس توصیف بیمار از علائم تجربه شده تعیین می‌کند که چه چیزی است. دانستن این موارد ضروری می‌شود:

جایی که درد سوزش، گزگز و بی‌حسی موضعی است. اگر حرکات یا شرایط خاصی وجود داشته باشد که باعث کاهش یا افزایش شدت شود.

همچنین در طول ارزیابی تشخیصی، درنظرگرفتن وضعیت سلامتی بیمار و وجود احتمالی یک یا چند عامل خطر ذکر شده در بالا بسیار مهم است. به‌عبارت‌دیگر، این واقعیت که یک فرد دارای اضافه‌وزن، زن باردار، دیابتی و غیره است، سرنخ دیگری برای حمایت از تشخیص مرالژیا پارستتیک است.

چه شرایطی باعث تشدید یا کاهش درد سوزش می‌شود؟

قبلاً گفته شد که راه‌رفتن طولانی‌مدت یا ایستادن طولانی‌مدت علائم مرالژیا پارستزیکا را تشدید می‌کند. به همین ترتیب، برخی حرکات پا وجود دارد که درد را افزایش می‌دهد و حرکات دیگری باعث کاهش آن می‌شود. این ژست‌ها اهمیت تشخیصی دارند، به‌طوری‌که می‌توان آنها را نشانه‌های واقعی بیماری در نظر گرفت.

اکستنشن لگن. این کار با عقب بردن پای آسیب‌دیده انجام می‌شود. این حرکت له شدن عصب پوستی فمورال را تشدید می‌کند و درد را تشدید می‌کند.

خم شدن مفصل ران. در حالت درازکشیدن انجام می‌شود و پا را به سمت شکم و سینه می‌آورد. این حرکت باعث کاهش فشردگی عصب آسیب‌دیده و تسکین احساس درد می‌شود.

تشخیص‌های افتراقی

تشخیص افتراقی برای رد وجود هرگونه آسیب‌شناسی با علائم مشابه مرالژی پارستتیک انجام می‌شود. این بر اساس تست‌های ابزاری، مانند اشعه ایکس یا الکترومیوگرافی، و همچنین بر روی آزمایش‌های بسیار ساده‌تر است.

به‌عنوان‌مثال، یک آزمون بسیار سریع و نسبتاً مهم ارزیابی مهارت‌های حرکتی پای آسیب‌دیده است. اگر بیمار بتواند حرکات اندام تحتانی خود را کنترل کند، به این معنی است که عصب آسیب‌دیده حرکتی نیست، بلکه حساس است، مانند عصب پوستی فمورال. برعکس، اگر پزشک متوجه شود که ناتوانی حرکتی وجود دارد، به این معنی است که عصب آسیب‌دیده از نوع حرکتی است و احتمالاً موضوع مرالژی پارستزیکا نیست، بلکه یک آسیب‌شناسی عصبی دیگر است.

اگر هنوز شک و تردید وجود دارد و آسیب عصبی جدی‌تری مشکوک است، تشخیص ابزاری انجام می‌شود. بااین‌حال، این یک احتمال نادر است.

درمان سوزش ران پا از داخل (مرالژی پارستتیکا)

درمان‌های مرالژیا پارستتیک شامل دو رویکرد ممکن است: محافظه‌کارانه و جراحی.

رویکرد محافظه‌کارانه

درمان محافظه‌کارانه رویکرد درمانی است که در بیشتر موارد اتخاذ می‌شود، زیرا به‌خصوص تهاجمی نیست و تقریباً همیشه نتایج رضایت‌بخشی را به همراه دارد. این شامل اقدامات متقابل رفتاری ساده و مصرف برخی داروها است. به طور خاص، خوب است:

  • استراحت کنید، زیرا اگر بیمار برای مدت طولانی راه برود، نوروپاتی می‌تواند بدتر شود .
  • کاهش وزن، اگر چاقی علت اختلال عصبی باشد.
  • از پوشیدن لباس‌های خیلی تنگ و تنگ خودداری کنید. 
  • مسکن‌ها (استامینوفن یا آسپرین) و داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی ( NSAIDs ) مانند ایبوپروفن، ناپروکسن یا دیکلوفناک مصرف کنید.

اگر علایم دردناک، علی‌رغم این اولین درمان‌ها، بیش از دو ماه ادامه داشت، باید به داروهای مسکن و ضدالتهاب مؤثرتر و درعین‌حال با عوارض جانبی بیشتر متوسل شد.

تزریق کورتیکواستروئیدها 

ویژگی‌ها: برای کاهش التهاب و احساس درد مفید است.

عوارض جانبی احتمالی: فشارخون بالا، دیابت، افزایش وزن، تشدید عفونت و غیره.

داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای

ویژگی‌ها: تسکین درد.

عوارض جانبی احتمالی: کندی، خشکی دهان (خشکی دهان)، یبوست، کاهش میل جنسی و غیره.

داروهای خاص برای درمان نوروپاتی 

ویژگی‌ها: گاباپنتین، پرگابالین یا کاربامازپین برخی از داروهای مورد استفاده هستند. آنها برای تسکین درد استفاده می‌کنند.

عوارض جانبی احتمالی: یبوست، حالت تهوع، سرگیجه، سستی و غیره.

رویکرد جراحی

جراحی یک فرضیه بسیار دور است، که تنها در صورتی مورد توجه قرار می‌گیرد که درمان های محافظه‌کارانه تأثیری نداشته باشد. این عمل شامل برداشتن فشار عصب جانبی پوستی ران است.

نتیجه حاصل از درمان مرالژیا پارستزیکا، در صورت انجام  صحیح روند درمان و رعایت توصیه های پزشک، بیش از حد خوب است. مواردی که با درد طولانی مشخص می شوند و تسکین آنها دشوار است، نادر هستند. در این شرایط کیفیت زندگی بیماران به‌خصوص اگر مجبور به عمل جراحی شوند دچار مشکل می‌شود.

جلوگیری

برای کاهش خطر ابتلا به مرالژی پارستزی یا عود احتمالی آن، خوب است به توصیه های ذکر شده در هنگام بحث در مورد درمان های محافظه‌کارانه ادامه دهید که این است که بگوییم:

  • از پوشیدن لباس‌های تنگ و تنگ کردن بیش از حد بند شلوار خودداری کنید.
  • کاهش وزن یا عدم دریافت وزن
  • با پیاده‌روی طولانی‌مدت یا ساعت های طولانی ایستادن در روز از فشار عصبی به عصب خودداری کنید.

نظرات کاربران

    حدود۵ساله این بیماری رادارم چندتادکتررفتم یاگفتندواریس است یا عصبی هست فکرنکن ولی باخاندن این مطلب دقیقا متوجه بیماریم شدم عالی عالی بود ممنون

    با عرض سلام و خسته نباشید
    چند روز بود ران سمت راست وزوز میکرد و درد داشتم تا سیاتیکم گرفت و چند روزی استراحت کردم تا کمی بهبود پیدا کردم ولی الان دوباره درد در کشاله ران و ران و کمر درد دارم و زیاد نمیتونم پیاده روی بکنم
    از شما راهنمایی میخواستم

    من سه سال پيش تحت عمل عبدو پلاستى قرار گرفتم بعد عمل سه الى چهار كيلو چاق شدم درد در ناحيه لگن راست و گرفتگى رگ سياتيك دارم و به تازگى بعد خارش روى ران شديدا گز گز و مور مور شدن شديد دارم دكتر مغز اعصاب علت رو فشار عصب در ناحيه لگن تشخيص داده و در حال حاضر قرص مصرف ميكنم كه هيچ تاثيرى نداشته آيا نياز به عمل دارم؟ درد شديد در ناحيه شكمى دارم و احساس چسبندگى و كشش پوست ناحيه شكم هميشه آزارم ميدهد كم كردن وزن تاثيرى دو بهبود دارد فكر ميكنم پوست ناحيه شكمم رو بيش از حد برداشته اند.

    ضمن عرض ادب و احترام ، بنده قریب به ۱۰ سال با این مشکل مواجه هستم ، ابتدا از بی حسی قسمتی از ران پای چپ آغاز و سپس به همان قسمت در پای راست منتقل شد به پزشکان متعدد جهت درمان مراجعه نمودم متاسفانه علی رغم انجام ام آر آی ، تزریق ژل مخصوص در ۵ نوبت ، استفاده از داروهای ذکر شده در طول این سالها کماکان این مشکل شدید تر گردیده ، مشکل قند ندارم در حرکت و طی مسافت های طولانی نیز هیچ موردی نیست و تنها سوزش شدید ، که دیگر به درد تبدیل شده است رسیده ام ( البته در چند نوبت از اقدامات سنتی نیز استفاده نمودم موثر نبود ) حتی با پزشک کایروپرکتی مشورت نمودم که نتیجه نداشت و تنها یک مورد از پزشکان محترم پیشنهاد دادند در آخرین راه میتوانم اعصاب مربوط به پوست ران ها را بسوزانم که البته کمی خطرناک است ضمن آنکه دیگر این قسمت هیچگونه احساسی نخواهد داشت که خود ممکن است مشکل جدید باشد …. در هر حال تقاضا دارم اگر روشی را مناسب رفع مشکل چند ساله بنده میدانید اعلام فرمایید ، یا اینکه جهت ویزیت خدمتتان برسم … متشکرم

    سلام آقای دکتر من حدود دو ماه است که رون پای چپم درد میکنه قسمت خارجی و دردش به لگن و زیر زانو هم میزنه و بعضی مواقع که راه میرم بی حس میشه مطالبتون جالب بود خیلی ممنون

    سلام
    من چند سالی هست به این درد مبتلا هستم، دکتری نیست که نرفته باشم و گفتن که واریس هست.
    الان متوجه شدم ولی برای درمان متوجه نشدم آیا درمان وجود دارد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button