استخوان بندی گردن متشکل از مهره هایی متصل به هم که دیسک هایی در میان آن ها قرار دارد . جراحی دیسک گردن یکی از روش هایی است که مشکلات گردن و دیسک های آن را درمان کرد .

دیسک گردن چیست ؟

میان مهره های گردن غضروف هایی وجود دارد که سبب حرکت مهره های گردن و جلوگیری از آسیب رسیدن به آن می شود که به این غضروف ها دیسک می گویند . درون این دیسک ها مایعی ژلاتینی فضای خالی را پر کرده است . در زمان حرکت مهره های گردن این دیسک ها به دلیل بالشتی بودنشان سبب حرکت آرام تر مهره ها روی یکدیگر می شوند .
با گذشت زمان و به دلایل مختلفی که سبب آسیب یا فشار به روی دیسک ها می شوند ، مایع ژلاتینی موجود در دیسک ها از آن بیرون می رود و سبب می شود فشار زیادی به نخاع و ستون فقرات وارد شود. این درد به حدی زیاد است فرد هنگام چرخاندن یا حرکت دادن گردن خود به شدت اذیت می شود. بیرون زدگی دیسک گردن با گذشت زمان ترمیم نمی شود و برای درمان آن نیاز به جراحی است .
جراحی دیسک گردن انواع مختلفی دارد که بسته به نوع و مکان و میزان بیرون زدگی دیسک روش جراحی توسط پزشک معالج انتخاب می شود .

جراحی دیسک گردن

جراحی دیسک گردن از نوع دیسککتومی قدامی

این نوع از جراحی برای درمان درد دیسک هایی انجام می شود که در رفته و یا آسیب دیده اند . در این روش جراح از قسمت جلوی گردن یا همان قدامی به ستون فقرات دسترسی می یابد و دیسک بیرون زده را خارج می کند و از طریق یک پیوند استخوان مهره ها را تثبیت می کند . در قسمت عصب نخاعی هر گونه خاری که به آن وارد شده باشد نیز برداشته می شود . پس از جراحی دیسککتومی بیمار یک شب در بیمارستان بستری می شود و پس آن با بررسی میزان توانایی بیمار در خوردن یا نوشیدن غذا و توانایی حرکت دادن یا میزان درد بیمار ترخیص می شود سپس بعد از گذشت زمان سه تا شش ماه فرد می تواند به فعالیت های روزانه خود بازگردد . در تمام مدت پس از جراحی روند بهبودی بیمار تحت نظر پزشک است و مدت زمان جوش خوردن پیوند استخوانی متفاوت است .

جراحی دیک گردن دیسککتومی قدامی

جراحی دیسک گردن از نوع دیسککتومی خلفی

در جراحی دیسککتومی خلفی نیز دیسک بیرون زده خارج می شود با این تفاوت که در این روش جراح از طریق پشت گردن به ستون فقرات دسترسی می یابد . اما در این جراحی نیازی به پیوند استخوانی نیست و تنها قسمتی از دیسک برداشته می شود . هدف از انجام این جراحی این است که فضایی ایجاد شود تا بتوان عصب را از ستون فقرات خارج کرد تا از فشار جلوگیری شود . در این جراحی هدف آن نیست که مناطق آسیب دیده با حرکت بهبود یابند بلکه آن است فضایی ایجاد شود تا فشار وارده بر عصب تحریک شده کاهش یابد . در جراحی دیسک گردن به این شیوه جراح عصب را به آرامی جابه جا می کند و مواد دیسک بیرون زده و خار های استخوانی را خارج می کند . بهبودی پس از این جراحی معمولا در 4 تا 6 هفته پس از جراحی اتفاق می افتد و فرد درمان شده می تواند به فعالیت های سبک زندگی خود باز گردد. اما با این حال بهبودی کامل بیمار تا سه ماه زمان می برد و پس آن توان بخشی های جسمی برای بیمار تجویز می گردد .

جراحی دیسک گردن دیسککتومی خلفی

جراحی دیسک گردن از نوع تعویض دیسک

در این نوع از جراحی دیسک آسیب دیده خارج می شود و در جای آن یک دیسک مصنوعی قرار می گیرد . این جراحی نیز مانند جراحی قدامی است زیرا در آن دیسک به طور کامل خارج می شود .  تنها تفاوت این جراحی با جراحی قدامی این است که در قدامی به جای دیسک بیرون زده یک پیوند استخوانی انجام می شود اما در این روش جراحی یک پروتز مصنوعی جای دیسک بیرون زده را می گیرد . در این روش قسمتی از جلوی گردن برش می خورد دیسک و مواد استخوانی برداشته می شود و دیسک مصنوعی جایگزین آن می شود. پس از این جراحی بیمار ممکن است نیازی به بستری شدن نداشته باشد . و معمولا بعد از گذشت یک هفته فرد می تواند به فعالیت های روزانه خود ادامه دهد .

جراحی دیسک گردن

مراقبت های بعد از جراحی دیسک گردن

برای بهبودی هرچه سریعتر پس از جراحی لازم است مراقبت های زیادی صورت گیرد. در اکثر مواقع پزشک معالج داروهای مسکنی برای بیمار جراحی شده تجویز می کند و بعد از آن باید ها و نباید هایی را که لازم است فرد پس از جراحی رعایت کند به او توصیه می کند .

چند واقعیت پس از جراحی :

1_ فرد جراحی شده تا دو هفته پس از جراحی اجازه رانندگی کردن ندارد.

2_  به دلیل وجود زخم در گردن شما بهتر است دوش گرفتن را محدود کنید زیرا سبب عفونت زخم جراحی می شود.

3_ محدودیت برداشتن اوزان 3 کیلوگرم به بالا و محدودیت های بدنی دیگر نیز برای فرد جراحی شده لازم است.

عوارض بعد از جراحی دیسک گردن

جراحی دیسک گردن ممکن است عوارضی نظیر : لخته شدن خون در بدن ، عوارض بیهوشی ، از دست دادن کنترل روده و مثانه ، آسیب دیدگی اعصاب، باقی ماندن جای زخم  و عفونت را به دنبال داشته باشد . این عوارض در افراد مختلف متفاوت است .

مزایای جراحی دیسک گردن

بیشتر افراد تلاش می کنند که بیرون زدگی دیسک گردن را با استفاده از روش هایی غیر از جراحی درمان کنند . با این جراحی دیسک گردن نیز مزایایی دارد .

  • افرادی که دیسک بیرون زده را جراحی می کنند درد کمتری می کشند و به زندگی عادی خود بازمیگردند . گردن درد یکی از عواملی است که زندگی افراد مبتلا را مختل می سازد اما پس از جراحی فرد می تواند فعالیت های روزانه خود را انجام دهد و نگران عود کردن درد ناگهانی دیسک بیرون زده نباشد .
  •  کفیت سلامتی با جراحی دیسک گردن بالاتر می رود و در صورتی که فردی به این عارضه دچار باشد با جراحی می تواند این مسئله مهم را از زندگی خود پاک کند .

چه عواملی بر زمان بهبودی بعد از جراحی تاثیر دارد ؟

سن بیمار 

روند بهبودی در افارد باسن پایین تر سریعتر از افرادی با سن بالا است . همچنین این عارضه در افارد سنین پایین کمتر اتفاق می افتد .

وضعیت سلامت بیمار

در صورتیی که افارد زندگی ناسالمی را تجربه رده باشند روند بهبودی آن ها کند تر پیش می رود .در حالی که هرچه افراد زندگی سالم تر و بدون استفاده از سیگاری، مشروبات الکلی و اضافه وزن را تجربه کرده باشند روند بهبودی آن ها سریعتر خواهد بود .

سبک زندگی بیمار

افرادی که سبک زندگی با فعالیت بدنی مناسب و منظم دارند روند بهبودی شان سریعتر خواهد بود . همچنین در افرادی که فعالیت های بدنی سنگینی دارند نیز روند بهبودی کند تر پیش می رود .  

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button