هنگامی که خون به درستی به مغز نمی‌رسد، سلول‌های مغز می‌میرند. به این سکته می‌گویند. بسیاری از علائم و نشانه‌ها برای مردان و زنان یکسان است، اگرچه برخی از آنها بیشتر در مردان رخ می‌دهد. سکته مغزی در زنان شایع‌ و کشنده‌تر است، در حالی که مردان در سنین پایین‌تر دچار سکته می‌شوند. آگاهی از همه علائم، از جمله علائم مختص مردان و زنان، می‌تواند به فرد کمک کند تا برای کسی که ممکن است دچار سکته مغزی شده است، به دنبال مراقبت های پزشکی نجات بخش باشد. در این مقاله، به علائم هشداردهنده اولیه سکته مغزی می‌پردازیم و علائمی که مردان بیشتر در معرض آن هستند. ما همچنین روند بازیابی را شرح می‌دهیم.

علائم هشدار دهنده سکته مغزی در مردان

علائم هشدار دهنده اولیه

تعدادی از علائم هشدار دهنده وجود دارد که در صورت سکته مغزی باید مراقب آنها بود. اینها شامل علائمی ناگهانی است:

  • بی حسی یا ضعف در صورت، بازو یا پا، به خصوص در یک طرف بدن
  • گیجی، مشکل در صحبت کردن، یا مشکل در درک گفتار
  • مشکل در دیدن از یک یا هر دو چشم
  • مشکل در راه رفتن، سرگیجه، از دست دادن تعادل یا عدم هماهنگی
  • سردرد شدید بدون علت شناخته شده

سکته مغزی ایسکمیک رایج ترین نوع سکته مغزی است. این شامل یک تکه پلاک یا لخته خون است که شریان مغز را مسدود می‌کند. سکته های هموراژیک کمتر شایع هستند و شامل خونریزی در مغز می شوند. یک فرد ممکن است یک حمله ایسکمیک گذرا (TIA) یا یک “سکته کوچک” را تجربه کند. اینها ممکن است علائم کوتاه مدت و شبیه سکته مغزی ایجاد کنند و می‌توانند به عنوان یک علامت هشدار دهنده برای سکته مغزی عمل کنند.

سکته مغزی جریان خون را به مغز قطع می‌کند و سلول‌های مغز را از اکسیژن و مواد مغذی محروم می‌کند. اگر فردی به سرعت تحت مراقبت پزشکی قرار نگیرد، در معرض آسیب دائمی مغز یا مرگ قرار دارد.

در صورت سکته مغزی چه باید کرد؟

اگر فردی مشکوک به سکته مغزی است، باید فورا با اورژانس تماس بگیرد. شناسایی و درمان سریع سکته مغزی خطر آسیب مغزی یا مرگ را کاهش می‌دهد. در عرض 4.5 ساعت از شروع سکته، پزشک می‌تواند یک داروی لخته شکن تجویز کند. فردی که مشکوک به سکته مغزی است نباید رانندگی کند.

علائم سکته مغزی

مخفف FAST می‌تواند به فرد کمک کند تا رایج‌ترین علائم و نشانه‌های سکته مغزی را به خاطر بسپارد که عبارتند از:

افتادگی صورت (F): سکته مغزی می‌تواند باعث بی‌حسی یا ضعف در یک طرف صورت شود. هنگامی که فردی با این علامت سعی می‌کند لبخند بزند، تنها یک طرف دهان او ممکن است پاسخ دهد.
ضعف بازو (A): فردی که دچار TIA یا سکته مغزی شده است ممکن است نتواند یک یا هر دو بازو را بالای سر خود بالا بیاورد و در آنجا نگه دارد.
مشکل گفتار (S): ممکن است فردی در صحبت کردن مشکل داشته باشد یا کلماتش منطقی نباشد.
زمان (T): اگر فردی هر یک از علائم فوق را داشت، فوراً به دنبال کمک پزشکی باشید. سکته مغزی یک اورژانس پزشکی است و دریافت درمان فوری می‌تواند به جلوگیری از آسیب بیشتر به مغز کمک کند.
فردی که دچار سکته مغزی می‌شود ممکن است چندین علامت یا فقط یک علامت مانند ضعف یک طرفه را نشان دهد. سایر علائم سکته مغزی عبارتند از:

  • سردرد
  • سرگیجه
  • درد
  • احساس ضعف

زنان بیشتر احتمال دارد علائم “غیر سنتی” مانند سبکی سر، سردرد، و تغییر در وضعیت روانی، مانند گیجی را گزارش کنند. مردان نیز می‌توانند این علائم را نشان دهند. با این حال، از آنجایی که مردان تمایل دارند علائم شناخته شده‌تری از خود نشان دهند، اطرافیان و پرسنل پزشکی ممکن است سکته مغزی را در مردان سریع‌تر تشخیص دهند و زمان بین سکته مغزی و درمان را کاهش دهند.

بهبود سکته مغزی در مردان

بهبود سکته مغزی در مردان

تفاوت‌های قابل توجهی در توانبخشی و ترخیص افرادی که سکته کرده‌اند وجود دارد. این تفاوت‌ها ممکن است نشان دهد که پزشکان باید جنسیت و سن فرد را در برنامه‌ریزی مراقبت در نظر بگیرند. یک مطالعه نشان داد که پزشکان بیشتر از زنان مردها را ترخیص می‌کنند. مردان نیز به احتمال زیاد پس از ترخیص نیازی به مراقبت در منزل ندارند. این ممکن است به این دلیل باشد که مردان در هنگام سکته مغزی نسبت به زنان جوان‌تر هستند. در نتیجه، بدن آنها ممکن است بهتر بتواند بهبود یابد. بهبودی پس از سکته مغزی به عوامل زیادی بستگی دارد. این شامل:

  • ناحیه‌ای از مغز که تحت تأثیر سکته مغزی قرار گرفته است.
  • مدت زمانی که اکسیژن و خون به درستی جریان نداشتند.
  • سلامت کلی فرد قبل از سکته مغزی

برخی از افراد پس از سکته به طور کامل بهبود می‌یابند و هیچ اثر ماندگاری را تجربه نمی‌کنند. برخی دیگر به فیزیوتراپی طولانی مدت و دارو نیاز دارند. این داروها ممکن است:

  • رقیق کردن خون
  • فشار خون پایین
  • کاهش کلسترول

عوامل خطر

سکته مغزی می‌تواند هر کسی را درگیر کند، اما مواردی وجود دارد که خطر سکته مغزی را در افراد افزایش می‌دهد. مهم است که بدانید عوامل خطر چیست تا افراد بتوانند کارهای خاصی را برای کمک به کاهش خطر انجام دهند. این شامل:

سن: هر چه فرد مسن‌تر باشد، احتمالاً شریان‌های او باریک‌تر و سخت‌تر می‌شوند. این می تواند باعث آترواسکلروز شود که در آن شریان‌ها مسدود می‌شوند.
شرایط پزشکی: برخی شرایط خطر سکته مغزی را افزایش می‌دهند، مانند فشار خون بالا، دیابت و کلسترول بالا.
عوامل سبک زندگی: برخی رفتارها مانند سیگار کشیدن، نوشیدن مقادیر زیاد الکل و عدم رعایت یک رژیم غذایی متعادل می‌تواند به رگ‌های خونی آسیب برساند.
سابقه خانوادگی: اگر یکی از اقوام درجه یک سکته کرده باشد، احتمال ابتلا به این بیماری بیشتر است.
بارداری و استفاده از قرص‌های ضدبارداری می‌تواند خطر سکته مغزی را برای زنان به همراه داشته باشد.

اگر بستگان نزدیکی دارند که دچار سکته مغزی یا حمله قلبی شده‌اند، باید با پزشک متخصص خود صحبت کند، زیرا برخی از انواع کلسترول بالا می‌توانند در خانواده‌ها وجود داشته باشند.

چشم انداز

سکته مغزی بدون توجه به جنسیت فرد شدید است. مردان با عوامل خطر مانند فشار خون بالا و سابقه استعمال دخانیات در معرض خطر بیشتری هستند. با این حال، گاهی اوقات می‌توان از علل سکته مغزی پیشگیری کرد. یک فرد می‌تواند با اجتناب از سیگار کشیدن، محدود کردن مصرف الکل، داشتن یک سبک زندگی فعال و خوردن یک رژیم غذایی متعادل و مغذی، خطر خود را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. درک و به خاطر سپردن مخفف FAST می تواند به شناخت علائم سکته مغزی و اطمینان از دریافت درمان فوری فرد کمک کند. هرچه زودتر فرد تحت درمان قرار گیرد، احتمال بهبودی او بیشتر می‌شود.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button