تومورهای نخاعی توراسیک ، تومورهای ستون فقرات در ناحیه قفسه سینه هستند. طناب نخاعی از طناب‌های عصبی تشکیل شده است که به‌عنوان کانال‌های اطلاعاتی بین مغز، پوست، ماهیچه‌ها، مثانه و راست روده عمل می‌کنند. تومورهای نخاع نادر هستند. آنها معمولاً در ستون فقرات گردنی یا کمری ایجاد می‌شوند، به‌کندی رشد می‌کنند و معمولاً خوش‌خیم هستند. با این حال، با ادامه رشد تومورها و فشار بر نخاع، درمان سریع نشان داده می‌شود.

توده‌ها (تومورها) روی نخاع اغلب از پوشش نخاع (مننژیوم) یا از لایه‌های نازکی که اعصاب را می‌پوشانند (نورینوما) ایجاد می‌شوند. اکثر تومورها در کانال نخاعی (داخل کانال) در داخل پوشش نخاع (اینترادورال) قرار دارند، اما در خارج از نخاع (اکسترامدولاری) یا در موارد کمتر، خارج از نخاع (خارج از پوشش طناب نخاعی) قرار دارند. بسیار کمتر شایع نیز شامل تومورها در خود نخاع (اینترادورال و داخل مدولاری) هستند.

تومور نخاعی توراسیک چیست

علل ایجاد تومور در ستون فقرات

 چه در ستون فقرات و چه در ناحیه دیگری از بدن، تومور همیشه زمانی اتفاق می‌افتد که مواد ژنتیکی سلول‌های سالم به‌گونه‌ای تغییر کند که این سلول‌ها تخریب و به طور کنترل نشده تقسیم شوند. علل دقیق آن مشخص نیست. با این حال، به نظر می‌رسد که عوامل خطر مختلف با هم کار می‌کنند تا توسعه تومور را افزایش دهند. از یک طرف عوامل ارثی نقش دارند. از سوی دیگر، تأثیرات خارجی در توسعه دخیل است. اینکه دقیقاً کدام اینها هستند، از جمله به نوع تومور آن بستگی دارد. برای مثال، سیگارکشیدن می‌تواند سرطان ریه و تومورهای ثانویه مرتبط با آن در ستون فقرات را افزایش دهد. در بیشتر موارد، تومور روی ستون فقرات نتیجه سرطانی است که قبلاً گسترش‌یافته است. تومور اصلی در قسمت دیگری از بدن قرار دارد و به ستون فقرات متاستاز داده است. متاستازها اغلب در نتیجه سرطان ریه، سینه یا پروستات روی ستون فقرات ایجاد می‌شوند.

متاستاز تومورهای نخاعی توراسیک

بخش اصلی تومورها سکونت‌گاه‌ها هستند که اصطلاحاً متاستاز نامیده می‌شود. علل تغییرات بافتی است که منجر به حمله به ستون فقرات می‌شود. این عمدتاً بر ساختارهای استخوانی تأثیر می‌گذارد. بیماری‌های اصلی در اینجا تومور سینه در زنان و تومور غده پروستات در مردان است. اما سایر تغییرات بافتی در ریه‌ها، غده تیروئید، پوست یا دستگاه گوارش نیز باعث ایجاد نشست در ستون فقرات می‌شود.

درگیری استخوانی همیشه با کمردرد شدید همراه است و خطر آسیب عصبی و در بدترین حالت، پاراپلژیرا به همراه دارد. در این صورت اگر تومور در بدن شناخته شده و کمردرد ناگهانی ایجاد شود، باید به‌سرعت ساختارهای استخوانی ستون فقرات بررسی شود.

توموگرافی رزونانس مغناطیسی (MRT) یا توموگرافی کامپیوتری (CT) خود را به‌عنوان ابزار تشخیصی ثابت کرده‌اند. درمان در اینجا ترمیم ساختارهای استخوانی و آزادسازی اعصاب بافت تومور است. این معمولاً از طریق تثبیت با پیچ و میله و گشاد کردن کانال نخاعی حاصل می‌شود.

تومورهایی که روی ستون فقرات رشد می‌کنند

گروه دوم تومورهایی هستند که روی ستون فقرات رشد می‌کنند. در اینجا نیز تومورها می‌توانند از ساختارهای بافتی موجود ایجاد شوند. تومورهای سلول‌های عصبی بسیار نادر و 90 درصد خوش‌خیم هستند و در بیشتر موارد بر نخاع گردن تأثیر می‌گذارند. در اینجا تومورها از سلول‌های عصبی رشد می‌کنند و در نتیجه نخاع اطراف را جابجا می‌کنند که می‌تواند منجر به علائمی از جمله سندرم پاراپلژیک شود. در اکثر موارد، درمان با درنظرگرفتن نخاع دست‌نخورده، برداشتن جراحی است. این مداخلات تحت شرایط نظارت ویژه در طول عملیات انجام می‌شود.

تومورهای غلاف عصبی بسیار آهسته رشد می‌کنند و می‌توانند هر بخشی از ستون فقرات را تحت‌تأثیر قرار دهند. درد اصلی در اینجا درد است که پس از انجام تشخیص‌های مناسب منجر به برداشتن جراحی می‌شود. انجام و درمان این عمل‌ها بسیار آسان است و تا 10 درصد عود آن مشاهده می‌شود. این نوع تومورها به طور معمول با جراحی در کلینیک ما برداشته می‌شوند. در اینجا نیز درمان و کنترل پیگیری هدفمند بسیار مفید است. شایع‌ترین تومورهای غلاف عصبی مننژیوم و نورینوم هستند. اینها به‌ندرت (2-5٪) تحلیل می‌روند و معمولاً با یک عمل کوچک قابل حذف هستند.

تومورهای استخوانی

تومورهای استخوانی نیز یک موجود بسیار نادر هستند. در اینجا اشکال خوش‌خیم و بدخیم وجود دارد. آنها می‌توانند منجر به تخریب ساختار استخوان شوند و ثبات بدن مهره‌ها را به خطر بیندازند. تومورهای بدخیم همچنین منجر به انتشار سریع در بدن می‌شوند و خطری مطلق برای زندگی ارگانیسم هستند. کمک سریع و هدفمند همیشه در اینجا مفید است.

تومورهای خوش‌خیم همچنین منجر به تغییر در ساختار استخوان با خطر شکستگی مهره می‌شوند، اما هیچ‌گونه کلونیزاسیونی را به بقیه بدن ارسال نمی‌کنند. برداشتن جزئی تومور می‌تواند منجر به بهبودی شود. برداشتن و بازسازی کامل ستون فقرات در این تومورها مهم است. این درمان جراحی معمولاً تنها با مداخلات بزرگ قابل دستیابی است، زیرا هم استخوان آسیب‌دیده باید برداشته شود و هم ساختار استخوان باید با جایگزینی جبران شود تا عملکرد و ثبات ستون فقرات حفظ شود.

تشخیص تومور نخاعی توراسیک

علائم

زنان میانسال اغلب تحت‌تأثیر تومورهای ستون فقرات قرار می‌گیرند. شکایات اصلی: ضعف بازوها و پاها، اختلالات حسی پوست و همچنین اختلال در تخلیه مثانه و روده. درد در جایی که تومور رشد می‌کند نیز رخ می‌دهد. گاهی اوقات اختلالات راه‌رفتن و فلج رخ می‌دهد زیرا دیواره‌های استخوانی کانال نخاعی تسلیم نمی‌شوند و نخاع ابتدا جابجا شده و سپس به طور فزاینده‌ای به دام می‌افتد.

تشخیص تومورهای نخاعی توراسیک

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) برای تشخیص قابل‌اعتماد تومور نخاعی ترجیح داده می‌شود. این همچنین اجازه می‌دهد تا نتایج اولیه در مورد نوع تومور گرفته شود. بیشتر تومورها خوش‌خیم هستند. تومورهای بدخیم نادر معمولاً داخل مغز هستند یا متاستاز از سایر کارسینوم‌ها هستند. علاوه بر این، ممکن است معاینات بیشتر لازم باشد. اینها برای مثال عبارت‌اند از:

  • توموگرافی کامپیوتری (CT)
  • اشعه ایکس از ستون فقرات و کانال نخاعی با ماده حاجب (میلوگرافی)
  • یک اسکن استخوان
  • معاینه آب عصبی (الکل)
  • یک آزمایش خون

نمونه بافت (بیوپسی) را می‌توان برای تعیین اینکه آیا تومور خوش‌خیم یا بدخیم است استفاده می‌شود. علاوه بر این، نوع تومور را می‌توان بادقت بیشتری تعیین کرد. بسته به یافته‌ها، ممکن است معاینات بیشتری لازم باشد – برای مثال برای تعیین اینکه آیا یک تومور بدخیم گسترش‌یافته است یا خیر.

درمان جراحی برای تومورهای نخاعی توراسیک

جراحان مغز و اعصاب تومورهای داخل و خارج دورال را درمان می‌کنند. این تومورها در اسرع وقت و تاحدامکان کامل برداشته می‌شوند، زیرا در غیر این صورت تومورها (از جمله تومورهای خوش‌خیم) به رشد خود ادامه می‌دهند و نخاع را فشار می‌دهند. ازبین‌بردن تومورها درحالی‌که هنوز کوچک هستند برای جراح راحت‌تر و با ملایمت تر با بیمار است.

عمل بیشتر از پشت و کم تهاجمی است یعنی زیر میکروسکوپ جراحی. تومور توسط یک پالس اولتراسونیک خرد شده و ساکشن می‌شود. این از عروق و ساختارهای عصبی محافظت می‌کند. یکپارچگی نخاع و ریشه‌های عصبی به طور مداوم با نظارت عصبی حین عمل کنترل می‌شود. اگر کانال نخاعی باید به طول بیشتری باز شود، ممکن است این قسمت از ستون فقرات سفت شود. تومور به‌ندرت باید از جلو جراحی شود.

مراقبت‌های بعد جراحی

درمان بعدی (با یا بدون توانبخشی) به نقایص عصبی (به‌عنوان مثال فلج یا تخلیه دشوار مثانه و روده) بستگی دارد. در مورد تومورهای خوش‌خیم، کنترل‌های رادیولوژیکی در فواصل زمانی مشخص اغلب کافی است. بسته به تجزیه‌وتحلیل بافت تومور، ممکن است تابش نیز در نظر گرفته شود.

 درمان تومورهای نخاعی توراسیک با پرتودرمانی و شیمی‌درمانی

پرتودرمانی (رادیوتراپی) مناسب برای درمان تومورهای بدخیم و خوش‌خیم ستون فقرات است. در طول درمان، ناحیه آسیب‌دیده بدن در معرض اشعه یونیزان قرار می گیرد. به این ترتیب سلول‌های تومور در حال رشد کنترل نشده آسیب می‌بینند. این رشد تومور را کند می‌کند یا حتی کوچک می‌شود، به‌طوری‌که ممکن است عمل جراحی امکان‌پذیر باشد. اگر تومور روی ستون فقرات بدخیم باشد، ممکن است شیمی‌درمانی در نظر گرفته شود. به‌اصطلاح سیتواستاتیک برای این مورداستفاده می‌شود. اینها موادی هستند که عمدتاً به سلول‌های سرطانی آسیب می‌رسانند یا از بین می‌روند. با این حال، شیمی‌درمانی همیشه سلول‌های سالم را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد، بنابراین عوارض جانبی مختلفی ممکن است رخ دهد.

 در صورت لزوم می‌توان شیمی‌درمانی را می‌توان با پرتودرمانی و یا جراحی ترکیب کرد.

 

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button