سرطان سینه شایع‌ترین نوع سرطان در زنان است. تخمین زده شد که از هر 8 زن، در یکی از آن‌ها سرطان سینه در زمان معینی ایجاد می‌شود. سرطان سینه تقریباً 25 درصد از کل سرطان‌ها را در زنان تشکیل می‌دهد. این بیماری در مردان نیز دیده می‌شود اما در زنان 100 برابر بیشتر از مردان دیده می‌شود. سرطان سینه اغلب از کانال‌های شیری به نام کارسینوم مجرای یا واحدهایی از غدد شیر به نام کارسینوم لوبولار منشاء می‌گیرد. تقریباً 10 درصد از سرطان‌های پستان انتقال خانوادگی را نشان می‌دهند که در آن جهش‌های ژن BRCA1 و BRCA2 قابل تشخیص است. علاوه بر این، نشان داده شده است که بروز سرطان سینه با چاقی، کم تحرکی، مصرف داروهای هورمونی در دوران یائسگی، مصرف الکل، بلوغ زودرس افزایش می‌یابد. در این مقاله به بررسی متاستاز سرطان سینه به مغز پرداخته‌ایم. با ماهمراه باشید.

متاستاز سرطان سینه به مغز

متاستاز سرطان سینه به مغز

متاستازها می‌توانند در مغز بیماران مبتلا به سرطان سینه ایجاد شوند. این به معنای شانس بدتری برای بقا است. این احتمال وجود دارد که عواملی در خون وجود داشته باشد که بتوان از آنها برای پیش بینی این متاستاز استفاده کرد. سرطان سینه شایع‌ترین بیماری تومور بدخیم در کشورهای صنعتی است. بالاترین میزان مرگ و میر مرتبط با تومور را در زنان ایجاد می‌کند. اینکه آیا و چگونه تومور متاستاز می‌دهد تأثیر تعیین کننده‌ای بر میزان مرگ و میر و زمان بقای بیماران دارد. اقدامات تشخیص زودهنگام و معاینات پزشکی پیشگیرانه میزان مرگ و میر را به میزان قابل توجهی کاهش داده است. اما با وجود پیشرفت در تشخیص و درمان، بسیاری از بیماران همچنان می‌میرند. مهم‌تر از همه، استقرار تومور در مغز منجر به نرخ مرگ و میر بالا و کاهش شدید کیفیت زندگی می‌شود.

نقش مهم سد خونی مغزی

در متاستاز سرطان سینه به مغز ضروری است که سلول‌های تومور از سد خونی مغزی عبور کنند. این سد یک مانع طبیعی در رگ‌های خونی است که از مغز در برابر مواد مضر موجود در جریان خون محافظت می‌کند. این توسط سلول‌های اندوتلیال بسیار متمایز تشکیل شده و در تعامل با سلول‌های دیگر حفظ می‌شود. به طور کلی، متاستازهای مغزی به سختی قابل درمان هستند. اما دانشمندان به طور مداوم در حال توسعه داروهای سرطانی جدید هستند که بر مکانیسم محافظتی مغز غلبه می‌کنند و بنابراین می‌توانند متاستازهای مغز را به طور موثر درمان کنند.

علائم متاستاز سرطان سینه به مغز

متاستازهای مغزی در ابتدا هیچ علامتی ایجاد نمی‌کنند. علائم معمولاً زمانی رخ می‌دهند که رشد از قبل پیشرفته باشد یا زمانی که نواحی حساس مغز تحت تأثیر قرار می‌گیرند. اینکه آیا علائم ایجاد می‌شود در درجه اول به محل و اندازه متاستاز بستگی دارد.

  • سردرد
  • اختلال عملکرد عصبی، مانند فلج بازوها یا پاها
  • اختلالات شناختی مانند مشکلات حافظه، نوسانات خلقی یا تغییرات شخصیتی
  • اختلالات گفتاری
  • تغییر در بینایی، بویایی، شنوایی یا لمس
  • تشنج
  • سکته
  • سندرم روانی ارگانیک مغزی

در ابتدا، متاستازهای مغزی اغلب بدون علامت هستند. تنها زمانی که بزرگ‌تر می‌شوند یا در نواحی حساس مغز رخ می‌دهند، علائم را تحریک می‌کنند. بسیاری از بیماران در ابتدا سردردهای شدید و طولانی مدت را گزارش می‌کنند که با مصرف مسکن بهبود محسوسی پیدا نمی‌کند. تهوع و استفراغ نیز گزارش شده است. دلیل اصلی این علائم غیر اختصاصی معمولاً تجمع مایع در اطراف متاستاز (ادم) است. از آنجایی که مغز به دلیل استخوان جمجمه‌ای که آن را احاطه کرده است نمی‌تواند منبسط شود، ادم منجر به افزایش فشار داخل جمجمه می‌شود. این خود را با علائمی مانند سردرد، حالت تهوع و استفراغ یا سرگیجه نشان می‌دهد. بسته به محل، اختلالات بینایی یا هوشیاری نیز می‌تواند رخ دهد.

بسیاری از علائم متاستاز مغزی نسبتاً نامشخص هستند. بنابراین سردرد، حالت تهوع یا سرگیجه می‌تواند دلایل زیادی داشته باشد که عمدتاً کمتر چشمگیر هستند. این‌ها اغلب عوارض جانبی داروهایی هستند که بیماران سرطانی باید مصرف کنند. در صورت سردردهای مداوم، شدید و غیرعادی یا حالت تهوع که بهبود نمی‌یابند، باید با پزشک مشورت کرد تا معایناتی را برای روشن شدن علائم ترتیب دهد.

مغز یکی از ارگان‌های ارجح برای گسترش تومورهای جامد است!

متاستازهای مغزی به ویژه در تومورهای اولیه ریه، پستان و سرطان پوست سیاه یافت می‌شود. با توجه به فراوانی سرطان زمینه‌ای، 60-40 درصد متاستازهای مغز ناشی از کارسینوم برونش (سرطان ریه)، 15-20 درصد به سرطان پستان (سرطان سینه) و 10-15 درصد متاستازهای مغزی است. به ملانوم بدخیم (سرطان سیاه پوست). در 20-10 درصد موارد، تومور اولیه ناشناخته است. احتمال ایجاد متاستاز در برخی سرطان‌های پیشرفته در مغز اصلا کم نیست. در حدود 45 درصد از بیماران مبتلا به ملانوم بدخیم یا سرطان سلول کوچک ریه، با پیشرفت بیماری، یک یا چند متاستاز در مغز ایجاد می‌شود. این مورد در 30 درصد از بیماران مبتلا به کارسینوم برونش سلول غیر کوچک و در 20 درصد از بیماران مبتلا به سرطان پستان یا سلول کلیوی است. درمان متاستازها معمولاً شامل پرتودرمانی و اغلب نیز یک عمل جراحی است.

درمان متاستاز سرطان سینه به مغز

سیستم ایمنی چگونه با سلول‌های سرطانی مبارزه می‌کند؟

سیستم ایمنی با آزاد کردن پیام رسان‌های ایمنی (سیتوکین‌ها) که سلول‌های کشنده خاصی را فعال می‌کنند، به سلول‌های سرطانی تازه تشکیل شده واکنش نشان می‌دهد. در نتیجه، این سلول‌های کشنده فعال شده به طور فزاینده‌ای قادر به حمله مستقیم و کشتن سلول‌های سرطانی هستند. مهم‌ترین مواد پیام رسان سیستم ایمنی شامل اینترلوکین-2 (IL-2)، گامای مداخله گر (INF-γ) و فاکتور نکروز تومور آلفا (TNF-α) است. این پیام رسان‌های ایمنی علاوه بر فعال کردن سلول‌های کشنده، اثر ضد ویروسی و ضد توموری مستقیم دارند. بیماری‌های سرطانی با کمبود این مواد پیام رسان همراه است.

درمان متاستاز سرطان سینه به مغز

اگر متاستاز سرطان سینه به مغز با روش‌های تصویربرداری مانند MRI تایید شده باشد، گزینه‌های مختلفی برای درمان آن وجود دارد. اولویت اول کاهش علائم به منظور حفظ یا بازیابی کیفیت زندگی بیمار است. از آنجایی که علائم اغلب با ادم ایجاد می‌شوند، ابتدا از داروهایی با اثر ضد احتقان استفاده می‌شود. برای این منظور، کورتیکواستروئیدها تجویز می‌شوند که به سرعت اثر می‌کنند. بهبودی معمولاً پس از چند ساعت اتفاق می‌افتد یا علائم به طور کامل ناپدید می‌شوند. بیمارانی که از حملات صرع رنج می‌برند با داروهای ضد تشنج درمان می‌شوند. برای درمان واقعی متاستازها می‌توان از روش‌های مختلفی که در زیر به آن‌ها اشاره کرده‌ایم استفاده کرد.

  • عمل جراحي
  • پرتودرمانی استریوتاکتیک (رادیوسرجری)
  • تابش کل مغز
  • درمان پزشکی

محل، اندازه و تعداد متاستازها درمان را تعیین می‌کند

اینکه متاستاز سرطان سینه به  مغز چگونه درمان می‌شوند به عوامل مختلفی بستگی دارد. از یک طرف، اندازه و محل متاستاز تعیین می‌کند که کدام درمان برای بیمار مناسب است. متاستازهای بزرگ با قطر بیش از 3 سانتی متر یا متاستازهایی که علائم ایجاد می‌کنند در صورت امکان جراحی می‌شوند. از آنجایی که تومور اولیه در برخی از بیماران مبتلا به متاستازهای مغزی شناخته نشده است (تقریباً 10 تا 20%)، یک عمل جراحی امکان به دست آوردن بافت تومور را فراهم می‌کند. با توصیف آن در آزمایشگاه، می‌توان در مورد تومور اولیه نتیجه گیری کرد. متاستازهایی که در اعماق مغز قرار دارند، یا متاستازهایی که نزدیک به نواحی مهم مغز هستند (مثلاً مرکز گفتار)، معمولاً با جراحی برداشته نمی‌شوند. تعداد متاستازها نیز در انتخاب درمان نقش دارد.

نظرات کاربران

    سلام وقتتون بخیر ، ممکنه کسی که سرطان سینه داشته و دو ماه از اتمام دوره شیمی درمانیش گذشته باشه ، متاستاز مغز بگیره؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button