اصطلاح فتق دیسک کمر که جابه‌جایی دیسک نیز نامیده می‌شود، به شرایطی اشاره دارد که یکی از دیسک‌های ستون فقرات را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. بین یک‌مهره و مهره دیگر در ستون فقرات یک بالشتک به نام دیسک بین مهره‌ای وجود دارد.

پارگی در حلقه بیرونی فیبری یکی از دیسک‌ها می‌تواند باعث بیرون‌زدگی بخش مرکزی ژله‌مانند دیسک شود که منجر به فتق دیسک می‌شود که معمولاً به آن دررفتگی دیسک می‌گویند. اگرچه می‌تواند در هر نقطه از ستون فقرات رخ دهد، اما بیشتر در قسمت پایین (کمر) پشت ظاهر می‌شود.

از کجا بفهمیم دیسک کمر داریم یا نه

از کجا بفهمیم دیسک کمر داریم یا نه؟

شایع‌ترین علامت فتق دیسک کمر، درد کمر است. اگر دیسک بر روی اعصاب اطراف فشار بیاورد، ممکن است احساس درد، بی‌حسی یا سوزن‌سوزن‌شدن در بازوها یا پاها و ضعف داشته باشید. همچنین احساس درد شدید در باسن، ران‌ها و حتی پاها نیز طبیعی است. در برخی موارد هیچ علامتی وجود ندارد.

فتق دیسک کمر باعث درد شدید در پشت و پاها می‌شود و نه‌تنها راه‌رفتن، بلکه کوچک‌ترین حرکات اندام تحتانی را نیز دشوار می‌کند. درد به دنبال انجام فشارهای فشاری، سرفه و عطسه تشدید می‌شود. درد می‌تواند بیمار را مسدود کند (کمردرد، کرالژی، سیاتیک) که گاهی اوقات ممکن است رفلکس‌ها و قدرت را از دست بدهد. فتق دیسک کمر می‌تواند باعث شود:

کاهش قدرت اندام تحتانی، فقدان یا احساس کم در لمس (بیهوشی و کم‌هوشی)، گزگز (پاراستزی) و در لمس، احساس گسترده درد سوزش و سوزش (بی‌حسی).

  • کاهش حجم و تغییرات یا ازدست‌دادن تون و رفلکس‌های برخی از گروه‌های عضلانی اندام تحتانی
  • اختلالات جنسی
  • اختلالات مدفوع
  • اختلالات ادراری

درد کرورالژیا

کرارالژی دردی است که در امتداد جلو و یا قسمت داخلی ران، یعنی در طول مسیر عصب کرال، تابش می‌کند. این علامت می‌تواند به‌شدت (به‌عنوان‌مثال، پس از تلاش برای بلندکردن وزنه) یا به‌تدریج ایجاد شود. گاهی اوقات، درد در ناحیه کروال می‌تواند با کمردرد (لومبوکرورالژی) همراه باشد. در شدیدترین موارد، این تظاهرات با بی‌حسی، احساس سوزش، سوزن‌سوزن و ضعف در پای آسیب‌دیده همراه است.

فاسیکولاسیون عضلانی

فاسیکولاسیون انقباضات خودبه‌خود و سریع در گروه‌هایی از فیبرهای عضلانی هستند که در زیرپوست قابل‌مشاهده هستند . فاسیکولاسیون عضلانی ناشی از تحریک‌پذیری بیش از حد غیرطبیعی ماهیچه‌ها است که باعث می‌شود فعال‌سازی خودبه‌خودی آنها ناپایدار و آسان باشد. عدم تعادل الکترولیت، اختلال در عملکرد انتقال‌دهنده‌های عصبی (مانند استیل‌کولین)، و آسیب یا انحطاط پیش‌رونده واحدهای حرکتی ممکن است در این “عجله” دخیل باشند.

هیپوتنیا

هیپوستنی حالتی است که با کاهش قدرت عضلانی مشخص می‌شود. این وضعیت با خستگی و ضعف تمام عضلات بدن یا یک ناحیه منفرد خود را نشان می‌دهد. ضعف عمدتاً در مورد میوپاتی‌های اولیه و ضایعات عصبی محیطی یا مرکزی مشاهده می‌شود، اما همچنین می‌تواند به دلیل بی‌حرکتی طولانی‌مدت (هیپوتروفی و ​​آتروفی عضلانی بی‌حرکت، به‌عنوان‌مثال پس از شکستگی) و استفاده از برخی دسته از داروها مانند داروهای ضدافسردگی.

روماتیسم

روماتیسم مجموعه‌ای از علائم و اختلالاتی است که بر سیستم مفصلی تأثیر می‌گذارد. این اصطلاح در واقع برای توصیف یک درد گذرا یا پیامد یک بیماری روماتیسمی استفاده می‌شود. روماتیسم می‌تواند ناشی از ناهنجاری‌های مفصل و ساختارهای مرتبط با آن مانند استخوان‌ها، تاندون‌ها، رباط‌ها، بورس‌ها، ماهیچه‌ها و بافت نرم اطراف باشد.

آتاکسی

ازدست‌دادن پیش‌رونده هماهنگی عضلانی که منجر به راه‌رفتن متزلزل، وضعیت نامنظم و دشواری در اجرای حرکات ارادی می‌شود.

آتروفی و ​​فلج عضلانی

آتروفی عضلانی یک وضعیت پاتولوژیک است که با کاهش تدریجی اندازه یک یا چند عضله مشخص می‌شود. این می‌تواند نتیجه کاهش اکسیژن (بی‌حرکتی طولانی‌مدت با منشأ مختلف)، ایسکمی، فشرده‌سازی (سندرم لغزش دیسک و تونل کارپال)، کاهش تحریک عملکردی (آسیب نخاعی یا بیماری نورون حرکتی) و آسیب عضلانی (دیستروفی یا تروما) باشد.

آتروفی ممکن است با ضعف یا در صورت ازدست‌دادن عملکرد حرکتی کامل، با فلج همراه باشد؛ بنابراین، فلج آتروفیک با ازدست‌دادن حرکت ارادی همراه با کاهش تون عضلانی مشخص می‌شود (در عمل، عضلات شل و نازک به نظر می‌رسند).

هایپرلوردوزیس

لوردوز کمری تشدید انحنای کمری ستون فقرات است (که لگن را به سمت عقب بیرون می‌کشد). به‌ویژه، زمانی که زاویه انحنای کمر بیشتر از 40-50 درجه باشد، این وضعیت پاتولوژیک در نظر گرفته می‌شود، بنابراین فرد باسن را بیش از حد به عقب و شکم را به جلو می‌برد.

پارستزی

تغییر احساس در اندام‌ها یا سایر قسمت‌های بدن؛ یک مثال معمولی از پارستزی، گزگز است که با احساس سوزن‌سوزن‌شدن روی پوست ظاهر می‌شود، گویی مورچه‌ها از روی آن عبور می‌کنند.

سیاتیک

سیاتیک درد شدیدی است که در طول مسیر عصب سیاتیک تابش می‌کند.  این درد می‌تواند از باسن و پشت ران تا زیر زانو گسترش یابد. به عبارت ساده، این درد در ساق پا است که اغلب از مشکلی در پشت، در نقطه‌ای از ستون فقرات که عصب سیاتیک از آن منشأ می‌گیرد (آخرین مهره‌های کمری و اولین مهره‌های خاجی) ناشی می‌شود. التهاب متعاقب عصب سیاتیک باعث ایجاد درد سوزشی، لنگی یا سوزش می‌شود که از باسن در امتداد اندام تحتانی گسترش می‌یابد. گاهی اوقات، سیاتیک می‌تواند همراه باشد.

دیسک کمر

علل فتق دیسک کمر چیست؟

شایع‌ترین علت ساییدگی و پارگی تدریجی در طول‌افزایش سن است. هر چه سن فرد بالاتر می‌رود، محتوای آب دیسک‌های بین مهره‌ای بیشتر کاهش می‌یابد و در نتیجه انعطاف‌پذیری آن‌ها کمتر و احتمال پارگی آن‌ها بیشتر می‌شود. علاوه بر این، خم شدن، چرخش، بلندکردن ناگهانی اجسام سنگین، چاقی، یا آسیب یا ضربه همگی می‌توانند به افزایش فشار روی کمر کمک کنند.

آیا می‌توان از آن جلوگیری کرد؟

خطر بروز دررفتگی دیسک را می‌توان با حفظ یک سبک زندگی سالم و وزن سالم، به‌ویژه با انجام ورزش منظم کاهش داد. علاوه بر این، هنگام بلندکردن اجسام سنگین، استفاده از تکنیک ایمن که از تلاش غیرضروری جلوگیری می‌کند، مفید است. سیگارکشیدن همچنین باعث ازدست‌دادن انعطاف‌پذیری دیسک‌ها می‌شود و ترک آن می‌تواند به کاهش احتمال ابتلا به فتق دیسک کمک کند.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button