سلول‌های سرطانی می‌توانند از تومور اولیه جدا شوند و معمولاً از طریق جریان خون به مغز بروند. آ‌ن‌ها معمولاً به قسمتی از مغز به نام نیمکره‌های مغزی یا مخچه می‌روند و در آنجا یک توده تشکیل می‌دهند. برخی از تومورهای متاستاتیک مغزی سال‌ها پس از سرطان اولیه ظاهر می‌شوند. برخی دیگر آن‌قدر سریع متاستاز می‌دهند که قبل از سرطان اولیه شناسایی می‌شوند. زمانی که سلول‌های سرطانی به مغز می‌رسند و تومور تشکیل می‌دهند، ممکن است منجر به علائم مختلفی شود که می‌تواند با تومورهای مغزی غیر متاستاتیک نیز مشترک باشد. در این مقاله سعی داریم در مورد تومور متاستاتیک مغز، تشخیص و درمان آن صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

تومور متاستاتیک مغز

علائم متاستاز مغز چیست؟

علائم و نشانه‌های ناشی از متاستازهای مغزی می‌تواند بر اساس محل، اندازه و سرعت رشد تومورهای متاستاتیک متفاوت باشد. علائم و نشانه‌های متاستاز مغزی عبارت‌اند از:

  • سردرد
  • تشنج
  • ضعف در بازوها یا پاها
  • از دست دادن تعادل
  • از دست دادن حافظه
  • اختلال گفتار و مشکلات در صحبت کردن
  • تغییر رفتار و شخصیت
  • تاری دید و اختلال بینایی
  • بی حسی
  • از دست دادن شنوایی

چه کسانی در معرض خطر ابتلا به سرطان متاستاتیک مغز هستند؟

حدود یک سوم بیماران مبتلا به نوع دیگری از سرطان دچار یک یا چند تومور متاستاتیک مغزی می‌شوند. خطر ابتلا به تومورهای متاستاتیک مغزی پس از 45 سالگی شروع به افزایش می‌کند و در افراد بالای 65 سال بالاترین میزان است.

 تومورهای متاستاتیک مغز چگونه تشخیص داده می‌شوند؟

تومورهای متاستاتیک مغز و ستون فقرات معمولاً تا زمانی که علائم ظاهر شوند تشخیص داده نمی‌شوند. در اینجا چند راه وجود دارد که پزشکان ممکن است تومور متاستاتیک مغز را تشخیص دهند:

معاینه فیزیکی

 پزشک پس از جمع‌آوری اطلاعات در مورد علائم و سابقه سلامت شخصی و خانوادگی، معاینه فیزیکی و تست‌های بینایی و رفلکس را انجام می‌دهد.

معاینه عصبی

  • توموگرافی کامپیوتری (CT)
  • تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
  • تصویربرداری تانسور انتشار (DTI): نوعی MRI است که نحوه عبور مولکول‌های آب از بخش‌هایی از مغز را به تصویر می‌کشد. این تفاوت‌های میکروسکوپی ساختار بافت، از جمله نفوذ بسیار زودهنگام سلول‌های سرطانی را نشان می‌دهد.

بیوپسی

جمع آوری بخشی از تومور از طریق جراحی ممکن است زمانی ضروری باشد که تشخیص بر اساس سایر آزمایشات نامشخص باشد.

درمان متاستاتیک سرطان مغز

درمان متاستاتیک سرطان مغز به چه صورت است؟

مهم است بدانید که تومورهای متاستاتیک مغز اغلب قابل درمان هستند و به خوبی قابل کنترل هستند. به طور کلی، هرچه سریع‌تر درمان را شروع کنید، شانس بیشتری برای کشتن یا کنترل بیماری دارید. گزینه‌های درمانی برای متاستازهای مغزی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • عمل جراحی
  • پرتو درمانی
  • شیمی درمانی
  • درمان‌های دارویی هدفمند
  • ایمونوتراپی
  • آزمایشات بالینی

در بسیاری از موارد، جراحی یا پرتودرمانی می‌تواند علائم را بهبود بخشد. یا به طور کامل از شر آن‌ها خلاص شود.

جراحی تومور متاستاتیک مغز

جراحی باعث تسکین سریع فشار داخل جمجمه ناشی از رشد تومور متاستاتیک و تورم مغز می‌شود. برخی از بیماران ممکن است در چند ساعت پس از جراحی بهبودی علائم را پیدا کنند. هدف از جراحی به حداقل رساندن فضایی است که تومور اشغال می‌کند، به این معنی که تا آنجایی که ممکن است تومور را برداشته و عملکرد عصبی را حفظ می‌کند.

 به طور کلی، پزشکان جراحی را برای سرطان متاستاتیک مغز توصیه می‌کنند که، ارتباط واضحی بین علائم و محل تومور وجود دارد، سرطان اولیه قابل درمان و تحت کنترل است و تومور را می‌توان با خیال راحت برداشت.

رایج‌ترین نوع جراحی برای برداشتن تومورهای متاستاتیک مغز، کرانیوتومی نامیده می‌شود که می‌تواند از طریق روش‌های مختلفی از جمله کرانیوتومی سوراخ انجام شود.

پرتودرمانی برای تومورهای متاستاتیک مغز

پرتودرمانی تومورهای متاستاتیک مغز را با استفاده از اشعه ایکس و سایر اشکال تابش (انرژی نور) برای از بین بردن سلول‌های سرطانی یا جلوگیری از رشد تومور درمان می‌کند. به آن رادیوتراپی نیز می‌گویند. این درمان‌های بدون درد شامل عبور پرتوهای پرتو از مغز است که می‌تواند سرطان‌ها را در مناطقی که دسترسی به آن‌ها از طریق جراحی دشوار است، درمان کند. این روش ممکن است شامل هر یک یا ترکیبی از موارد زیر باشد:

پرتودرمانی خارجی: اشعه را از دستگاه و از طریق بدن به تومورهای متاستاتیک می‌رساند.

 تابش کل مغز: کل مغز را هدف قرار می‌دهد تا به تومورهای متعدد یا هر بیماری متاستاتیکی که از اسکن MRI پنهان می‌شود، ضربه بزند.

 رادیوسرجری استریوتاکتیک: (به عنوان مثال، سایبرنایف) دوز بالایی از تشعشع را به شکل خاص تومور هدایت می‌کند و بافت سالم اطراف را از قرار گرفتن در معرض پرتوهای غیرضروری در امان می‌دارد.

پروتون درمانی از پروتون‌ها: پروتون درمانی (به جای اشعه ایکس) برای درمان تومورهای متاستاتیک مغز استفاده می‌شود. مانند جراحی رادیویی استریوتاکتیک، پروتون درمانی آسیب به بافت سالم اطراف تومور را به حداقل می‌رساند. براکی تراپی یک ماده رادیواکتیو است که برای جلوگیری از رشد بیشتر در تومور کاشته می‌شود. این روش‌ها ممکن است بعد از عمل جراحی انجام شود تا از عود تومورها در محل جراحی و رشد در سایر بافت‌های مغز جلوگیری شود.

انتخاب پرتو درمانی پیچیده است. برای برخی افراد، رادیوسرجری استریوتاکتیک ممکن است پیش آگاهی بهتری نسبت به جراحی ارائه دهد. برخی دیگر ممکن است تابش کل مغز را دریافت کنند. از آنجایی که پرتودرمانی در درمان متاستازهای مغزی بسیار موفق بوده است. به این دلیل که بسیاری از آن‌ها پس از درمان عمر طولانی دارند.

شیمی درمانی برای تومورهای متاستاتیک مغز

از آنجایی که شیمی درمانی سنتی نمی‌تواند از سد خونی مغزی عبور کند، درمان‌های جدیدتری به نام درمان هدفمند به عنوان نوع اولیه شیمی درمانی برای درمان تومورهای متاستاتیک مغزی استفاده می‌شود. این داروها سلول‌های سرطانی (هدف) را با کم‌ترین آسیب به سلول‌های طبیعی شناسایی و به آنها حمله می‌کنند و در عین حال از رشد و گسترش سلول‌های سرطانی جلوگیری می‌کنند. درمان هدفمند را می‌توان پس از جراحی یا همراه با پرتودرمانی برای از بین بردن سلول‌های سرطانی باقی مانده انجام داد. درمان‌های هدفمند مورد استفاده برای درمان تومورهای متاستاتیک مغزی عبارت‌اند از:

تراستوزوماب: برای سرطان سینه که به مغز سرایت کرده است.

ارلوتینیب: برای شایع‌ترین نوع سرطان ریه (سرطان سلول غیر کوچک ریه) که به مغز گسترش یافته است.

ایمونوتراپی برای تومورهای متاستاتیک مغز

ایمونوتراپی سرطان یک زمینه تحقیقاتی در حال رشد است که به دنبال توسعه داروها، واکسن‌ها و سایر روش‌های درمانی است که توانایی‌های طبیعی سیستم ایمنی را برای مبارزه با سرطان تحریک می‌کند. بسیاری از داروهای ایمونوتراپی برای تومورهای متاستاتیک مغزی به عنوان “مهار کننده‌های ایست بازرسی” عمل می‌کنند. به طور معمول، سلول‌های تومور می‌توانند با فعال کردن پروتئین‌های خاصی (موسوم به پروتئین‌های نقطه بازرسی) که سیستم ایمنی شما را خلع سلاح می‌کنند، از حمله فرار کنند. مهارکننده‌های ایست بازرسی مانع از بهره برداری سلول‌های تومور از این فرایند می‌شوند. داروهای ایمونوتراپی برای درمان تومورهای متاستاتیک مغز عبارت‌اند از:

  • آتزولیزوماب
  • Ipilimumab
  • پمبرولیزوماب
  • نیولوماب

محققان همیشه در حال یافتن راه‌های جدیدی برای درمان تومورهای متاستاتیک مغز هستند. این روش‌هایی که ذکر کردیم، جدیدترین روش‌های درمان هستند.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

instagram logo call button